Понеделник, 6 Май 2024, 02:09

Управлението на община Своге в графа „провал” на ИПИ

12 Май 2016, 07:40
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2864 20


Българските общини масово се провалят при управлението на парите си, а голяма част от средствата се оказват на практика прахосани. Общините не успяват да управляват бюджета, обществените поръчки и имуществото си. В много случаи това се дължи на липса на достатъчно добри специалисти. Изобилстват и случаите, които говорят за корупция, безстопанственост и други престъпления. Това са основните изводи от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) за успехите и провалите на общините, разпространен тези дни. Той обхваща периода от 2011 до 2014 г. и обобщава данните от одитите на Сметната палата.

Своге попада сред общините, проверките за които са оценени като провал. Освен Своге такива общини са Враца, Ловеч, Ямбол, Каварна, Чепеларе и др. Експертите на ИПИ оценяват като провал това, че парите са пропилени, изхарчени са неправомерно или в нарушение на българското законодателство.

Като "провал" ИПИ класифицира разходите и програмите, които не изпълняват заложените цели. Освен това в тази графа попадат и необоснованите харчове, неикономичното използване на средства, лошото управление на имуществото, съществените нарушения при обществени поръчки.

Според одитния доклад на Сметната палата в община Своге в периода 2011-2014 г. е допуснато сключването на граждански договори, в които не е определен срокът за изпълнението им.

Допуснати са нарушения на законовите изисквания, като в част от обявленията за възлагане на обществени поръчки, не са посочени конкретни обстоятелства за отстраняване на участници.


В прилаганата през одитирания период Наредба за реда за придобиване управление и разпореждане с общинско имущество, не е регламентиран редът за осъществяването на надзор и актуване на имотите – общинска собственост. Не са разработени правила, регламентиращи ползването на мерите и пасищата и др. 

Според Института местните власти се провалят във всички дейности, с които са натоварени. Най-чести и най-сериозни са нарушенията, свързани с обществените поръчки, разпределянето на общинския бюджет и разпореждането с общинските имоти. Според доклада на ИПИ високите нива на корупция при обществените поръчки са най-вече в началните етапи на процедурата по възлагане.

Общият размер на бюджетите на проверените общини е бил 5.764 млрд. лв., а размерът на оценените като провал средства е 3.5 млрд. лв. Като успех за общините са отчетени едва 5% от разходите, а останалите 27% попадат в графата "некласифицирани". Резултатите от 21 проверки, или 1/4, са дадени на прокуратурата заради данни за престъпления.


Източник: сн. Архив

Коментари (20)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Май, 09:03

    ето това е истината

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: 2011-2014 12 Май, 09:56

    Ченча е изцапал боксерките :lol: :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 12 Май, 10:13

    Чия истина? Кой или по-скоро чий е Института за пазарна икономика? Община Бургас е обявена за провал в мандата на най-успешния европейски кмет?!? Какво значи граждански договори без срок - та те могат да се сключван за извършване на определена работа! Гражданските договори не са обвързани с работно време и срок! Що за некомпетентна статия?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Май, 11:25

    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. НЯКОЙ ЧЕЛ ЛИ Е ДОКЛАДА НА СМЕТНА? И МНОГО ИНТЕРЕСНО ОТ КОГА СА НАРУШЕНИЯТА??? НЕ ПРИ ЧЕНЧА , А ПРЕДИ НЕГО. ПЛАЩА СИ ДЕБЕЛИЯ ДА МУ ПИШАТ КВОТО ИСКАТ

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 12 Май, 12:55

    На кой преди ченча че нещо не разбрах

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Тежко вино 12 Май, 13:11

    Тези откриха топлата вода.Управленията на Емил са погром,на Чейнджа-мазало,на Цеката-смрад.Цеката поне е човек,може и да се разбереш понякога с него.Чейнджа в повечето време не знае от къде изгрява слънцето.Другият е руско бандитско говедо.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: до 4 12 Май, 14:17

    Госпожице, много лесно е да се класифицира някоя статия като некомпетентна особено като не отговаря на ГЕРБ критериите. Я кажете това за обществените поръчки на Джаро и то ли не е вярно :evil:

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Госпожа 12 Май, 14:53

    Г-н Танев, това не вие е"Устав Ленинского комсомола", а доклад на Сметна палата. Не тълкувайте като дявол евангелие!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Общ познат 12 Май, 17:26

    Юле, Наско, нужно ли ви е всичко това? До кога и до къде можем да затъваме, след като пробихме дъното...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete