Понеделник, 29 Април 2024, 22:24

Урок по история и литература по повод 145-та годишнина от приемането на Търновската Конституция

12 Април, 11:51
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 858 6


Днес от 9.30 часа в Районен съд Ботевград учениците от 10 и 11 клас на ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" представиха интегриран бинарен урок по история и литература на тема "Власт и общество" по НП "Иновации в действие". Поводът за днешното събитие е 145-та годишнина от приемане на Търновската Конституция и Деня на юриста - 16 април.

В урока бяха пресъздадени моменти от Учредителното събрание за изработване на Търновската Конституция и бе проведен симулиран съдебен процес Дело 2024 "Прокуратурата срещу Андрешко".

Конституцията на Българското княжество, широко известна като Търновска конституция, е първата конституция на България. Приета е на 16 април 1879 г. от Учредителното Народно събрание в Търново. Подписана е от 212 души.

След края на днешното интересно събитие думата бе предоставена на адв. Мария Накова, която била основен професионален консултант по време на работата по днешния урок. Тя пожела на младите хора да работят за това България да бъде правова демократична държава.

Думата бе предоставена и на Магдалена Ананиева - експерт по български език към РУО - София област: "Надявам се разказът "Андрешко" на Елин Пелин не само да е харесал на младите хора, но и да ги е пленил, и да ги е запалил да отстояват правата си и нашата демокрация".

Директорът на ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" Даниела Колева благодари за неуморния и неспирен труд на учителите и учениците, без който успехите нямаше да бъдат възможни.
"Смятам, че гимназията изгражда достойни личности, които си отстояват правото и по всеки въпрос имат гражданска позиция. Бъдете такива!" - каза за финал г-жа Даниела Колева.

Урокът завърши с думите на Аристотел, цитирани от г-жа Николета Иванова: "Както човекът в своето съвършенство е най-благородното от всички същества, така той, отделен от правото и закона, е най-лошото".



Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (2) (3)
    1. добавен от: Анонимен 12 Април, 16:36

    :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (5) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Април, 17:49

    Някога е имало читави българи и читава конституция. ЕЕЕх, отминали времена!

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Април, 18:02

    А Елинпелинчани ще слушат разкази за Камбоджа и островите...

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 12 Април, 22:03

    Младежите бяха прекрасно подготвени и се справиха много добре. Урокът бе и поучителен, и забавен! ПОЗДРАВЛЕНИЯ за преподавателите и учениците!

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Стефания 13 Април, 07:33

    Много са се изморили тия учители,да им дам една кърпичка да се избършат. Взимат баснословни заплати, от 8 часов работен ден, реално работят по два три часа, отпуски и почивки една камара, цедят ни за ученици,зелени училища и екскурзии, а те там се намърдат без пари,и още и още,а децата ни все прости и невъзпитани,та къде реално е неуморния труд,като гледам мойте на какво са ги научили,и минималната трудно заработват.

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 13 Април, 12:59

    Нема ли учители,та преподават ученици,явно знаят повече от тях, хахаха.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete