Четвъртък, 18 Април 2024, 20:57

В Драговищица дадоха курбан за "Младенци"

22 Март 2023, 17:30
(4) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1013 1


По традиция в Драговищица се освети курбан по повод общоселския оброк, посветен на "Младенци", или св. 40 мъченици по стар стил. Поради лошите климатични условия отец Силуан извърши требите в стола под кметството, а част от курбана беше отнесен и на оброчното място. В ритуала взеха участие всички деца от начално училище "Отец Паисий", кметът на Драговищица Албена Виденова, секретарят на читалището Диана Михайлова, местни жители и главният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов, а организатор е кметство Драговищица. Всички седнаха да се хранят на обща трапеза - важен елемент от християнската обредност, имащ за цел социализация на млади и стари.
Празникът "Младенци" в Драговищица се свързва с времената на османското робство. Много млади хора и деца от селото са умирали и местното население, за да измоли здраве за следващите поколения, създава оброка в местността "Корията". Мястото е избрано високо над селото, за да го "пази и бди" над него, а оброкът е поставен в долчинка, за да не бъде намиран от турците. За това от тогава до наши дни на днешния ден се служи молебен за здраве на младите хора в Драговищица.
Въпреки повсеместната глобализация и използването на технологиите местните традиции остават непреходен елемент в народната обредност, като те възпитават млади и стари в дух на общност, подкрепа и взаимопомощ. Село Драговищица е един такъв пример - самобитно място със запазени традиции.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Гошо 22 Март, 19:57

    Позсравления за кметицата, че пази тладициите!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete