Четвъртък, 2 Май 2024, 22:39

В ДЦВХУ- Правец отбелязаха Бабинден

8 Януари 2014, 13:49
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2119 0


Днес, 8 януари, в Дневния център за възрастни хора с увреждания, гр. Правец, бе отбелязан големият женски народен празник Бабинден, обявен от 1951 година и като Ден на родилната помощ.
Певческата група „Правец пее” към Дневeн център за възрастни хора с увреждания, гр. Правец поздрави всички присъстващи със специално подбрани песни.
Екипът на ДЦВХУ заедно с възрастните хора направи възстановка на ритуала по раждане, къпане и орисване на бебето, изразяващ се в следното:Бабата, преди да изроди бебето, напръска майката със светена вода и й даде в ръката орехово листо и здравец, та да мине благополучно всичко. Роденото момченце бе поето от двете баби за ритуала „Къпане на бебето”. Във водицата бе добавена и Бабина вода, осветена от свещеник, с която майката да къпе бебето до 40-ия ден. След това – те къпеха и наричаха -голям и здрав юнак да стане, много моми да го харесват и т.н. Накрая едната баба го подхвърли нагоре с думите: „Да рипкат децата, да са бели и червени! Колкото капки водица, толкоз берекет и здраве! Колкото звезди на небето, толкоз успехи на детето! Бог да бди над главицата му и да го закриля! Дай-боже, АМИН!” Последва подсушаване, намазване и разтриване на детето с мас и мед, повиването му по стар обичай с повой. Родилката дари бабата с кърпа и сапун, питка  и престилка.

Бабите предадоха детето на кръстницата, която го благослови с различни наричания и беляза съдбата му с положителен знак, като събра много дрешки и парички за новороденото момченце! След това всички поведоха хоро с бабиното менче в ръце, чиято вода се вярва, че е лековита!

Всички присъстващи на тържеството бяха донесли кой каквото желае и се включиха в пъстрата трапеза и всеобщото веселие..


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete