Сряда, 23 Октомври 2024, 03:33

В Етрополе се проведе среща относно възможностите за безплатно предоставяне на помощни средства за хора с увреждания

13 Юни, 10:53
(1) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1904 0


Община Етрополе организира публична среща за презентиране на високотехнологични помощни средства, които могат да получат безплатно потребители по проект „Предоставяне на помощни средства за хората с трайни увреждания“ по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, финансиран по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз.

Срещата откри кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров. Той изрази личната си ангажираност информацията да достигне до възможно най-много хора, които да се възползват от предоставената им възможност, да кандидатстват и да получат напълно безплатно един от уредите, които позволяват независимо придвижване извън домовете.

Представителят на фирмата-изпълнител на проекта Калоян Стаменов припомни, че крайният срок за кандидатстване по проекта е 17 юли 2024 г. и обясни какви са основните изисквания. Целевата група, която може да кандидатства са деца и възрастни в трудоспособна възраст с трайни увреждания минимум 50% , независимо дали са учащи, заети, безработни, икономически неактивни. За част от високотехнологичните средства ще се изисква и документ за физическа и психическа годност.


На срещата присъстваха и хора с увреждания, които имаха възможността лично да изпробват количките, системите за стълби и други средства, за които могат да кандидатстват.

Галина Павлова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Етрополе и Росица Драганска, началник-отдел в Дирекцията дадоха допълнителни пояснения относно процедурата за кандидатстване по проекта.

Кандидатстването става със Заявление по образец лично от кандидата или от упълномощено лице на кандидата на място в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на лицето с увреждане, с писмо с известие за доставяне (обратна разписка) чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път. Документи, получени след 17.07.2024 г., няма да се разглеждат.

Галина Павлова уточни, че след приемането на заявленията от тяхна страна, документите се изпращат в Регионалната Дирекция „Социално подпомагане“ – София област, където определена за целта комисия ще даде окончателната оценка и ще излезе с предложения за одобрение или отказ на кандидатите за определено помощно средство. Окончателния списък на всички одобрени ще се оповести след заседание на представители на Агенция „Социално подпомагане“ съвместно с Министерство на труда и социалната политика.

На място в Дирекция „Социално подпомагане“ - Етрополе или на дежурния телефон: 0720/65071 може да получите изчерпателна информация по всички въпроси, касаещи начина и реда на кандидатстване, а също така и за вида на предоставяните помощни средства.





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (88)
70% Complete
Не (304)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (102)
70% Complete
Всички са маскари. (161)
70% Complete