Петък, 26 Април 2024, 15:13

В Литаково и Скравена ще бъдат открити Майчини центрове с европейски пари (ВИДЕО)

12 Юли 2022, 16:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2406 13


300 деца на възраст от 0 до 6 г. от ромския етнос и техните родители ще бъдат обхванати от дейностите на Майчините центрове – общо 3, които предстои да бъдат разкрити в селата Литаково и Скравена, както и в гр. Мездра. 200 деца и семействата им ще бъдат подкрепени в Майчините центрове в горепосочените села и 100 деца в гр. Мездра.

Това стана ясно от днешната пресконференция, която се проведе в Клуба на пенсионера в с. Литаково. Средствата за изграждането им са по европейски проект на стойност 977 868.94 лв., а периодът на изпълнение е двугодишен - 18.04.2022 г. – 30.04.2024 г.

Бенефициент на проекта е община Ботевград, а партньори – община Мездра и СНЦ МАГ – Ботевград. Създаването на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Ботевград и община Мездра се осъществява с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Ръководител на проекта от страна на община Ботевград е зам.-кметът Борис Борисов, който представи целите и дейностите по проекта. На пресконференцията присъстваха домакинът – Пешо Младенов – кмет на с. Литаково, представители от община Мездра, сред които координаторът по проекта от тяхна страна – Елена Нанова, здравни и образователни медиатори от Врачеш и Скравена и др. Основната цел на проекта: подкрепа на деца от уязвими групи, от ромски общности в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система. Всички услуги в Майчините центрове ще се основават на прилагането на семейно-ориентирания подход в грижите за децата. При всички услуги ще бъде налице стремеж към информиране и овластяване на родителите с цел повишаване на родителския им капацитет. В Майчините центрове ще работят психолог, педагог, социален работник, медиатор. Те ще оказват помощ в областта на ранното детско развитие, на здравословното хранене, подкрепа за кърменето, образованието на родителите и особено на майката, разнообразна среда и възможности за стимулиране на ученето.
Майчиният център в с. Литаково ще се помещава в Младежкия дом, а в с. Скравена – в Здравната служба на 2-рия етаж. И на двете помещения ще бъде направен основен ремонт, така че обстановката напълно да съответства на предназначението им и да придобият уютен вид за потребителите им.
Съгласно условията, придобитото по проекта оборудване следва да запази своето предназначение и да се използва за целите на проекта за 5-годишен период след края на проекта.




Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (8) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Юли, 20:49

    А за българките.... ??? Няма нищо отново...

  • Отговори (9) (1)
    2. добавен от: Анонимен 12 Юли, 22:08

    Тава е за мангалете де раждат по десет йато кучките

  • Отговори (1) (2)
    3. добавен от: Анонимен 12 Юли, 22:15

    Дреме ми на шмайзера на мръфки на жарава и бира на корем съм :D

  • Отговори (2) (2)
    4. добавен от: Анонимен 12 Юли, 22:23

    Моята партия се казва * ДРЕМЕ МИ НА ... :D *

  • Отговори (13) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Юли, 22:50

    Майчин дом във Врачеш беше отворен с цел да бъдат обхванати всички роми от Общината.Затворени бяха две помешения от сградата на кметството,за да ги събират ежедневно и да ги обучават.Освен да пият кафета заедно с кмета там ,реални дейности не се случват.Усвоиха се пари по тези проекти ,а вече почти две години,няма видими ползи от това.Когато се правят такива проекти поне ежедневно да си изпълняват програмите тези медиатори.Купиха им лазарен пирограф да ги учат да пирографират ,да работят,да готвят,но никой нищо не вижда реални резултати от това.Ромските деца продължават да се държат арогатно сред обществото в селото,чупят стъкла,ядат семки и хвърлят безразборно на всякъде.Целта на тези проекти са само ,да им оправдаят и усвоят средствата.

  • Отговори (8) (1)
    6. добавен от: Анонимен 12 Юли, 22:58

    Андрян,запознат ли е ,че ромите се интегрират по бързо и от българите???Като отидат на вън извън България в чужбина,хем научават езика бързо,хем законите научават,какви права имат в чужбина ,какви помщи биха могли да получат,а законите за ред и дисциплина също изпълняват там.Не са им проблем,нито езика,нито начина на общуване,посещават редовно училище и детски градини,за да получават детски надбавки.Защо според вас медиаторите ,там може а в България ,си правят каквото си искат???Защото първо създайте дисциплина в кварталите ,научете ги да са стриктни в училище и следете за това ,вие ,да,точно вие медиторите,научете ги да си поддържат кварталите където живеят,научете ги и ги запознайте да изпълняват и спазват, наредба номер едно на Община Ботевград и чак тогава ,можем да кажем,че тези центрове са от полза за тези уязвими групи ,сред ромското общество.В противен случай е само усвяване на средства без никакъв видим резултат.Поредната лъж ,вериж!

  • Отговори (4) (0)
    7. добавен от: Анонимен 12 Юли, 23:32

    Простотия Циган с циганин

  • Отговори (8) (0)
    8. добавен от: Анонимен 13 Юли, 06:19

    сичкото циган на самалета и в германя,италя,еспаня и където си искат,само да е по-далеко от тук!!!

  • Отговори (2) (0)
    9. добавен от: Анонимен 13 Юли, 06:21

    това цигане от последната снимка може да остане :wink:

  • Отговори (3) (0)
    10. добавен от: Анонимен 13 Юли, 12:25

    Защо се казва майчин център, а не цигански център?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete