Събота, 18 Май 2024, 14:10

В Литаково събарят 100-годишна къща. Отпадъците са затрупани за укрепване на мост, сред тях и битови

28 Август 2016, 17:34
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2246 13


Свидетели на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци станаха жителите на с. Литаково на брега на река Боговина, непосредствено до последния мост. Техният сигнал достигна до редакцията на в-к „Балканец”. След наша проверка стана ясно, че наследници на банкера Иван Миронов, който е от 30 години в САЩ, искат да разчистят имота, поради разпадане на намиращата се в него 100-годишна къща. В нея през последните 10 години не е живял никой. Жители на селото обаче открито негодуват от екологични съображения. Освен строителни, в реката са изхвърлени още остатъци от хартиени торби, чували, кашони, учебници, обувки, платмасови туби от вода и т.н. След всичко това е минал багер, който е засипал с пръст. Наш екип обаче се натъкна и на части от пластмасово детско колело, недалеч от мястото. Оказа се, че кметът на селото Даниел Дилов е дал разрешение. Впоследствие обаче въпросните лица са подходили недобросъвестно и са злоупотребили, като най-вероятно са изхвърлили и други предмети. Гледката достатъчно красноречиво говори за това. Факт е, че поречието е замърсено, но чия е вината?! Или обстоятелството, че сме последната страна в ЕС ни оправдава за „болното” ни общество!
Нерегламентираните сметища на територията на общината са дългогодишен проблем, с който общината е започнала целенасочена политика. В начална процедура е намерението на общинското ръководство да бъде изградена регламентирана площадка за интегрирано управление на отпадъци, която ще приема не само строителни, но и био-отпадъци. Тя ще бъде изградена в близост до „Регионалното депо за твърди битови отпадъци”. Предстои Община Ботевград да кандидатства за финансиране по ОП”Околна среда” .
На този етап площадките за изхвърляне на строителни отпадъци са определени от кметовете на селата. Екологът на Общината Ева Нишева е обходила някои от тях.
 
Ева Нишева:
Понастоящем площадките са нерегламентирани по закон, но са били регламентирани в миналото, през 80-те години. Местонахождението им се е определяло от комисии. Те продължават да функционират като такива и днес. В повечето случаи площадките, които сега са определени за изхвърляне на строителните отпадъци, са временни, докато стане готова площадката до депото. Всяко изхвърляне на отпадъци извън регламентираните от кметовете площадки се смята за нарушение, а в реката е свръхнарушение. Това е вековна българска практика, където водата щяла да отнесе отпадъка и хората смятат,че е най-уместно. В случая струпването на строителни материали е с разрешение на кмета Даниел Дилов, който е имал в предвид стабилизиране устоите на моста чрез материали, вследствие от разрушаване на къщата – дървени материали, пръст и чакъл.
Даниел Дилов – кмет нас. Литаково:
Действително в този участък над последния мост на река Боговина през пролетта на миналата година бяха нанесени поражения от водата, която се бе увеличила от поройните дъждове и снеготопенето. Вследствие на това мостът бе буквално застрашен от едната страна с подкопаване на устоя. Мостът можеше да стане опасен за преминаване през него. Преди време с багер се опитахме до известна степен да регулираме коритото на  реката, като бе изкарана баластра от предната част на брега върху отсрещната страна. Независимо от това реката го отнесе. На въпросното място са стоварени 4 камиона строителни отпадъци, за което съм дал разрешение с цел запълване на образувалата се дупка и да може да се запръсти, а след това да се засипе с баластра. Изходил съм от това да можем да си помогнем с укрепването на този бряг. Разрешил съм да бъдат изсипани, дървените материали, камъните и керпичът. За съжаление обаче хората продължават да изхвърлят битов отпадък по поречието. Има места, които сме изчистили, но не можем да сме сигурни, че няма пак да се напълнят.
 


Източник: В-к "Балканец"

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Август, 18:21

    E и? Хората се опитват сами на местна почва да си укрепят моста,а Гавалигов им пречи,вместо да помага,пращайки проверки,това разбрах аз от статията.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Август, 19:48

    Нищо не си разбрал,защото не ти стига акъл да разбереш.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Август, 19:57

    Не думай.....тъп тиквеник.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Август, 20:07

    Второто изречение от заглавието звучи като написано от малоумник и нищо не означава.

  • Отговори (0) (1)
    5. добавен от: Анонимен 28 Август, 20:24

    Крадливият комунист Иван Миронов не е от 30, а от 20 години в САЩ, след като благоволи да окраде спестяванията на хората в Балканбанк в чудовищни размери! Неговите потомци - крадливи комунисти, продължават да крадат нагло последните останали огризки от общината.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 28 Август, 21:34

    Поставете големите КОФИ//защо ги премахнахте.. хората и затова къде да си оставят БОКЛУЦИТЕ И ГРАДИНСКИТЕ БОКЛУЦИ..ОСВЕН В ДВОРА ДА ГИ ЗА ПАЛЯТ..И ТОГАВА...СТАВА ПО-ЗЛЕ.. :?: :?: :idea: :idea:

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 28 Август, 21:57

    Литаковския кмет голем боклук.Кръчмар прост и мафиот.Минетчия на тухлата.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: дгсг 29 Август, 08:18

    Един ден учителката на Иванчо казала на децата, че на следващия ден ще им дойде на гости майор младенов. За домашно им казала всеки да измисли изречение, в което всички думи да започват с М и да е свързано с майор младенов.
    На другия ден всички вдигали ръка и искали да кажат своето изречение. Иванчо също вдигал ръка, но учителката не искала да го вдигне защото говорел много мърсотии. Първо вдигнала Марийка.
    - Москва. майор младенов марширува. Маршал Макаров: Молодец, майор младенов, молодец.
    Майор младенов много харесал изречението. След това станал Петърчо.
    - Манхатън. Мъгла. Майор младенов мъчи мафията. Мафията: Милост, майор младенов, милост.
    Майор младенов харесал много и това изречение. Направило му впечатление колко е активен Иванчо и помолил учителката да го вдигне. Иванчо:
    - Мала Азия. Мараня. Майор младенов млещи мазен минет на махараджата. Махараджата: Машала, майор младенов, машала

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Август, 09:09

    balkanec za6to nemineto po koritata na 2te reki v litakovo da vidite dali ne e smeti6te navsqkade ....

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 29 Август, 09:21

    и кой го прави сметище?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete