Вторник, 30 Април 2024, 06:48

В Мирково представиха филми за Първата световна война

18 Февруари 2023, 10:21
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 381 0


Читалището в Мирково беше домакин на прожекцията на филмите „Тутраканската епопея” и „Епопеята при Добрич”, които са част от поредицата „Помни войната 1915 – 1918г.” Продукциите са създадени по идея на на Информационния център на министерството на отбраната. На представянето на филмите присъстваха режисьорът Мария Цветкова и сценариста Радослав Симеонов.

Секретарят на читалището Тодор Цачев съобщи, че преди дни заедно с Радослав Симеонов са посетили Северна и Южна Добруджа. Там те са открили места, където са погребани загинали войници от селищата в община Мирково. Цачев сподели, че в Румъния всички български паметници са брутално унищожени.

Представен бе кратък видео филм разказващ за загиналите хора от община Мирково по бойните полета на Добруджа по време на Първата световна война. Тук се сражават голям брой мобилизирани войници от Средногорието. Около 40 са жертвите от селищата в община Мирково. Симеонов съобщи, че на войнишкия паметник в Северна Добруджа са изписани имената на Георги Лалчев Кръстев от Мирково, починал от скарлатина на 23.09.1917г. и на Никола Иванов Щаплев от село Буново, починал от неуспешна операция на апендикс на 3.03.2018г.

В двора на църквата в град Бабадак е погребан Георги Стойков Остров от село Смолско, който е бил тежко ранен и почива от раните си. Във военното гробище на град Добрич са погребани офицерът Георги Стефанов Клюнчев от Мирково, загинал на 14.09.1916г. и войник с фамилията Синигеров, също от Мирково.

Мария Цветкова и Радослав Симеонов разказаха за българската бойна слава и героизма на българските воини по време на Първата световна война, загинали за националния идеал. От техния разказ до публиката достигнаха неизвестни факти за зверствата извършени от румънците по време на войната.

Двамата подариха на кмета на община Мирково Цветанка Йотина книга включваща поименен регистър на всички загинали 16 000 войници в Добруджа, карта с местата на българската бойна слава в Добруджа и дискове с документалната филмова поредица „Помни войната 1915 – 1918г.”

Цветанка Йотина не можа да сдържи сълзите си и благодари на съдбата, че я е свързала с тези прекрасни хора. Тя благодари на създателите на документалните филми и пожела срещите с тях да продължат, защото историята трябва да се предава.

„Искам да дойде момента да се гордеем с настоящето, а не с миналото. Кадрите от двата филма ме накараха да се замисля – какви хора е имало някога и какви сме сега. Нашето нахалство и безчовечност трябва да имат край, доброто трябва да победи. Нека да уважаваме мнението на другия. Мисля, че сме достатъчно мъдри и умни за да загърбим лошото и да си подадем ръка. Мирково, както винаги е било задружно, да продължи да бъде такова. Нека да запазим гордостта си, да я предадем на децата си и да ги възпитаваме да обичат Родината. Един народ сме, нека да вървим заедно и България да пребъде!”, пожела Йотина.

След прожекциите в състоялия се разговор отново се дискутира героизма на мирковчани в битките за Добруджа. Просълзената Таня Маринкова сподели, че сега е научила какво се е случило с нейния родственик Георги Лалчев дал живота си в тази битка.


Източник: https://rnews.bg/

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete