Петък, 3 Май 2024, 11:35

В навечерието на празника на Ботевград в музея бяха представени две изложби

28 Ноември 2016, 19:08
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2552 19


Днес Исторически музей Ботевград бе домакин на документална изложба „Орханийските родове”. Изложбата е по идея на музея и осъществена със съдействието на Дружесто „Орханиец”.  В навечерието на празника на Ботевград бе представена и изложба на картини от фонда на музея, посветена на 150-годишнина от построяване на Часовниковата кула. Откриването на двете изложби започна в 17:30ч. в зала „Орханиец” на Исторически музей Ботевград.

Директорът на музея Тодорка Коцева приветства присъстващите. Тя съобщи, че днешната изява е част от инициативите на община Ботевград, посветени на празника на Ботевград.
Г-жа Коцева обясни, че в изложбата, посветена на Часовниковата кула, са включени 22 картини. Наблюдават се картини на кулата, рисувани през годините. Първите са притежание на Величко Коларски, който е наш съгражданин и известен художник от стар орханийски род.

Изложбата „Орханийските родове” пък ни потапя в атмосферата на старото Орхание. Тя ни представя старите орханийски родове. Съдържа стари фотографий, семейни реликви и документи. Всяка снимка има своята интересна история.  Изложбата ще гостува в музея два месеца.

Г-жа Коцева обясни, че д-р Петър Романски в своята книга „Ботевград – родно място”, помества информация за няколко известни орханийски рода, с които поставя началото на една изследователска дейност, която музеят се стреми да възобнови. По думите на г-жа Коцева тази изложба поставя началото на съхраняването на родовата памет. Тя поднесе своите благодарности на Елена Ачева, председател на Дружество „Орханиец”.

На свой ред г-жа Ачева благодари на целия екип на музея за идеята за направата на тази изложба. „Благодаря ви, че с такова желание реализирахте тази идея. Ние помогнахме с каквото можем. Освен на Вас искам да благодаря и на всички членове на Дружество „Орханиец” и на местни хора, които представиха снимки и предмети, за да може тази изложба да бъде осъществена” каза г-жа Ачева. По думите й изложбата трябва да бъде посетена и от ученици, за да видят, че родовата памет трябва да се съхранява така, както я съхранява дружеството.

Екскурзоводът на музея Десислава Иванова потопи присъстващите в атмосферата на изложбата „Орханийските родове”. Тя разказа интересни истории за старите родове. „За Вуто от Голия рът, който не се казвал Чавдар, но дал началото на рода на Чавдаровите. Той не искал да плаща данък на турците. Той отишъл с козите си във водата и замръзнал, а турчинът дошъл да иска данъци и решил, че този човек ще умре, няма да оцелее и си тръгнал, а Вуто се спасил  от данъци и оцелял”, разказва Десислава Иванова. По думите й рода на Вуто съществува й днес.

„Интересна е сватбената снимка на Симоновския род. Род, който заедно с Тодоровци дава място да се построи църквата „Свето Възнесение Господне” Ботевград. Историята на Влайковци, които бягат от Клисура от турците също е интересна. Легенди се разказват за красавицата от Мишовския род, в която били влюбени всички орханийски момци. Димитър Лалински, опълченец – днес неговата сабя краси изложбата на музея. А до него са книгите на неговата внучка, издадени не къде да е, а в Ню Йорк. А стиховете й са на три езика – италиански, английски и български. Според наш съгражданин родовете са 144”, сподели екскурзоводът на музея.

Подреден е снимков материал от сватбените тържества на орханийски родове, родова среща на Войкинския род, на Арбовия род. Заснето е и дърводелско училище в Орхание, родът на Клюнкови и Йошовски, родова снимка на Кьосовци (40-те год. на XXвек), Лалински род, Митровци и Чавдарови и др. Интересни са фотосите на празниците на орханийци – Трифон Зарезан и топене на пръстени.

Ботевградчанинът Милчо Влайков, който е от стар орханийски род, разказа две поучителни случки за неговия дядо Васил Влайков.

След официалната част присъстващите имаха възможност да опитат изтънчено италианско вино – подарък от фирма APS, Advanced Printing Systems.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (19)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 19:15

    Това ни е единствената силна страна - изложбите! Никой не може да се изложи повече от нас!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 19:28

    Нищо ново под Слънцето - днешните орханийци, също като Вуто от Голия рът, който не се казвал Чавдар, не искат да плащат данъци на турчина, който не се казва Вуто, но за сметка на това е син на друг турчин, който не се казва Чавдар, но срина Чавдар със земята...
    На днешните орханийци им остава само да влязат с козите си (които нямат) във водата (която също нямат) и да замръзнат, за да могат турците да са доволни...

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 20:03

    Що сте толкоз лоши хора бе, седите и пишете срещу хора, които се стремят да вършат добри дела. Стига с тази злоба и ненавист!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 20:21

    Не сме лоши.Пишем срещу хора-навлеци,които с наглост и измама се домогнаха до властта и с всичка сила съсипват общината.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 21:27

    № 3 не сме лоши хора и не мислим лошо.Но за разлика от вас виждаме какво става в Ботевград,с хора който с наглост и измама се домогнаха до властта за да се облагодеталстват те и свитата им.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 22:43

    До 3-Защо не играеш тото,може и да познаеш!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 23:26

    В навечерието на изборите миналата година ботевградчани се изложиха, като си избраха едно жалко недоразумение да ги окраде и да злоупотребява с всичко тяхно

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 28 Ноември, 23:47

    ама не всички...

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 00:35

    Напротив, направихме правилния избор!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 00:37

    Без селски пръчки от Навачане и Зверско

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (210)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete