Петък, 3 Май 2024, 12:23

В ПГ по КТС гр.Правец ще играят любимата игра на Бил Гейтс

6 Февруари 2013, 13:52
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3467 3


На 2 февруари в “РИУ Правец” беше направена демонстрация по играта "Го"  пред ученици и учители от гимназията по информационни технологии в Правец. България е 33-ата страна в Европа, която има регистрирана асоциация. А в проявите у нас се включват посолствата на Япония, Китай и Корея.

Директорът на ПГМ по КТС в Правец, Трифон Трифонов, получил покана от организаторите на Фестивала на Мисловните спортове да присъстват представители от гимназията на демонстрацията на новата игра за България.
На представянето на "Го" присъстваха директорът на ПГ по КТС, Трифон Тривонов , учителите- Николай Сираков и Валери  Стефанов и осем ученика.

В България играта зад името всъщност е малко позната и целта е да се вдигне малко завесата и да се популяризира сред учениците. 
Трифон Трифонов сподели, че вече са закупени 5 комплекта за игра. Дори имат намерението да формулират бъдщи групи ,които да играя "Го" по проект "Успех"..

Играта "Го" е създадена в Древен Китай преди над 4000 години. Стигнала е до нас, без правилата й да се променят. Но се прилага в живота еднакво полезно, независимо от главозамайващото развитие. В Китай я наричат Вейчи. В Япония – Иго. В Корея – Бадук. Във Виетнам е Ко-вей. В Монголия е Дьорвьолч. В Тайван – Гое. В нашия свят е позната като Го.
 
"Го не е само спорт. Това е многопластово явление. Културен феномен, който малко се разбира. Навсякъде в западния свят се разбира единствено спортната страна. А дълбоките му корени са самата източна философия - ин и ян, черно и бяло, квадратната дъска с 361 кръстосани точки, на които се поставят белите и черните пулчета... Всичко това символизира самия живот. Това е един вид Вселената", разказва Емил Иванов - майстор на спорта по шахмат, състезател по спортен бридж, баскетбол и страстен любител на тениса.
Всъщност, за да е по интересно, може би по-рано трябва да се спомене, че "Го" е една от любимите игри на Бил Гейтс. Играел я е и Айнщайн.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (210)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete