Понеделник, 29 Април 2024, 23:19

В Правец бе отбелязан Международният ден на авиацията и космонавтиката

12 Април, 16:26
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 506 2


На 12 април 1961 година Юрий Алексеевич Гагарин е първият човек, преодолял границата между Земята и Космоса. От 1962 година 12 април започва да се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Днес, 12 април, от 12.30 часа в зала "Център" бе представена изложба на научните постижения по повод Деня на авиацията и космонавтиката, организирана от Община Правец. Представена бе и презентация от Исторически музей - Правец.

По време на презентацията присъстващите ученици се запознаха на достъпен за тях език с космоса, галактиката и планетите, научиха за Нийл Армстрон, Георги Иванов, Юрий Гагарин и други бележити личности, които са "оставили своя отпечатък" в космонавтиката.

След края на събитието учениците бяха поканени да гостуват на фирма Niki Rotor Aviation, където да се запознаят от близо с летателните апарати, произвеждани там.

На 12 април 1961 година, в 6 часа и 7 минути по Гринуич (9 ч. и 7 мин. московско време), с кораба "Восток 1", един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин. Той започва своята паметна за човечеството обиколка около Земята, продължила 1 час и 48 минути.

Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“ (Да потегляме!). Позивната на Гагарин е „Кедър“. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток-1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е извършено успешно близо до спускаемия апарат.

Новината мълниеносно обикаля целият свят. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април от 1962 година започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

Точно осемнайсет години по-късно България става шестата държава в света, изпратила свой представител в открития Космос – Георги Иванов.
От космодрума в Байконур на 10 април 1979 г., в 20:34 ч. московско време, е изстрелян корабът "Союз-33" с първия български космонавт на борда - подполк. Георги Иванов, и с командир - съветският космонавт Николай Рукавишников.
На 12 април 1979 г. при изключително сложна обстановка корабът се завръща, след като извършва 31 пълни обиколки около Земята. Двамата космонавти прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Нийл Олдън Армстронг е американски астронавт на НАСА. Той е първият човек стъпил на Луната.
Вторият и последен космически полет на Армстронг е като командир на „Аполо 11“, първото кацане на хора на Луната (прилуняване), през юли 1969 година. Армстронг и пилотът на Лунния модул Едуин Олдрин се спускат на лунната повърхност и прекарват два часа и половина извън апарата, докато Майкъл Колинс остава в окололунна орбита в Командно-обслужващия модул. Тримата са наградени с Президентски медал на свободата и Златен медал на Конгреса, а Армстронг получава и Космически медал на честта на Конгреса на САЩ.

Валентина Владимировна Терешкова е космонавтка от Съветския съюз и първата жена, летяла в космоса.
През 1962 г. е включена в женския космонавтски корпус (където остава до 1997 г.), след като от над 400 кандидатки са избрани 5 жени – Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова.
На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Април, 07:16

    Всичко беше на супер ниво перфектна организация и превъзходна изложба. Отличен шест за организаторите. Всичко което се прави в Правец, се прави добре.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Април, 13:10

    Браво, браво

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete