Събота, 4 Май 2024, 20:32

В Правец отбелязаха 195 години Училищно дело

19 Февруари 2015, 09:34
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2085 3


"През 2015 г. честваме една свята годишнина в богатата и  многовековна история на гр. Правец. В началото на XIX век в Правец се заражда и развива училищното дело. Дълбоки са корените на нашето училище.Връщането ни в историческо минало е нещо можещо да се сравни с разравянето на пепелта в огнището и откриването на нови живи въглени, които тлеят, но не угасват. И тези въглени напомнят за 1820 година. Родолюбивата душа на поп Тодор откликва на възрожденския повик. Той открива първото килийно училище в дома си в Правец. Домът му е и училище и черква...". С тези думи започна тържественото си слово Илиана Котова, директор на ОУ "Васил Левски" -гр. Правец, по време на честването на 142 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски и 195 години Училищно дело в града.
Илиана Котова благодари на колектива на Исторически музей- Правец, че съвместно са успели да обогатят и преекспонират музейната сбирка и да възстановят надписната плоча на входа на училището. Директорката сподели , че искрено се надява и вярва, че учениците ще се реализират като личности в едно достойно гражданско общество - "Бъдете дръзки и смели в очакванията, упорити в начинанията. Знайте, че можете, защото носите духа на Апостола"! 
Гости на тържеството по повод 195 години Училищно дело в град Правец бяха Мая Цанова, главен секретар на Областната администрация на Софийска област, Ирена Петкова, директор на РИОСВ, Румен Гунински, кмет на Община Правец, Николай Яхов, председател на ОбС- Правец, Васил Симеонов, зам. кмет, Татяна Борисова, директор на Исторически музей -Правец Румен Петров,  председател на НЧ "Заря 1895", гр. Правец, директори на училища и детски градини, представители от Център за приобщаващо образование и др. 
Кметът на Община Правец Румен Гунински връчи почетни плакети и грамоти на всички директори на ОУ "Васил Левски" за особен принос в утвърждаване и издигане на училищното дело и разпалване родолюбието сред децата на Правец.  С почетен плакет и грамота по смъртно бе награден Васил Драгнев, най-дългогодишният директор на училището в Правец. Грамота и почетен плакет получиха директорите - Марин Бончев, Лилия Цекова, Янка Янчева, Димка Накова и Илиана Котова.
Бившата директорка на ОУ "Васил Левски" - Лилия Цекова сподели, че спомените на учителите и учениците са, че училището в Правец е еталон на гарда. Това се отнася не само за сградата, за базата, а и за учебно-възпитателния процес. "Щастлива съм, че и днес това, което правите в юбилейната година на образованието в гр. Правец,  продължавате дирята на образованието в града", каза още Цекова.
Янка Янчева изрази силното си впечатление от това, че в момента училище "Васил Левски" - гр. Правец продължава с невероятна интензивна и богата дейност да се грижи за децата, за тяхното израстване и възпитание.
Поздравителени адреси бяха получени от Министерство на образованието и науката, Областна администрация София обл., Синдикат на българските учители, Международна фестивална програма за детска творчество - "Приятели на България", Национална мрежа на децата, Център за приобщаване на образование, ГПЧЕ "Алеко Константинов"- гр. Правец, ПГ по КТС - гр. Правец, читалище "Заря 1895", ОУ "Любен Каравелов"- с. Трудовец, Исторически музей - гр. Правец и др.
Всички присъстващи в НЧ "Заря 1985 се насладиха на труда на децата и учителите от ОУ "Васил Левски"- гр. Правец със спектакъл "Всеки си има своя Левски", с режисьор Христо Симеонов, който е дългогодишен и уважаван партньор на училището.
Публиката се забавлява от сърце със спектакъла на учениците, които се представиха страхотно и показаха за пореден път ,че в училището в Правец има невероятни таланти.
Специална изненада за учениците беше голяма торта, която беше изнесена на сцената на читалището под бурните аплодисменти на публиката.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 14:35

    Браво на младите актьори и режисьора! Спектакълът беше великолепен!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 18:11

    Браво на младите таланти и техните ръководители! Продължавайте все така!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 12:36

    Браво на всички - на учениците и на организаторите. Радвам се, че съм завършила училище в Правец.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete