Четвъртък, 25 Април 2024, 12:41

В с. Бучин проход, община Костинброд, бе почетен 2 юни с военен ритуал

3 Юни 2023, 19:26
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 413 0


Община Костинброд отбеляза 2 юни пред паметника на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.

Общината организира тържествено честване и отдаване на почит към загиналите за свободата на България, заедно с Военно Формирование 34 420 – Костинброд.


Жителите и гостите на събитието бяха посрещнати от кмета на село Бучин проход -Бойко Борисов.

В самото начало, Отец Лъчезар отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите български воини за свободата и независимостта на Отечеството!

Военнослужещите от ВФ 34420 ръководени от майор Димитър Донев отдадоха чест и поднесоха венец от община Костинброд. 
На церемонията в село Бучин проход присъстваха: Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Теодора Гогова, инж. Габриела Трайкова и Александър Ненов – заместник - кметове на община Костинброд, Камелия Велкова и Мариян Младенов – общински съветници, д-р Ангел Йосифов – Председател на Националния съвет на българите в Сърбия, жител на Цариброд, директори на дирекции, представители на пенсионерските клубове на територията на общината и жители на село Бучин проход.

В своето слово пред паметника в село Бучин проход, кметът на община Костинброд - Трайко Младенов заяви:
“В дни като днешния, повече от всякога трябва да уважаваме и тачим Родината си. Гробовете на Ботев, Левски и много от революционерите, загинали за свободата и независимостта на страната ни, до ден днешен са неизвестни, или само предполагаме за тяхното местонахождение, но ние ги носим винаги в сърцата си с памет и благодарност за делото им.”
Кметът подчерта, че е особено важно да бъдем пример за децата си в любовта към Отечеството ни и в признателността към героите, дали живота си за свободата ни."


Бойко Борисов - кмет на село Бучин преход, изказа своята признателност и уважение, че Денят на Ботев се отбелязва в село Бучин проход, пред единствения паметник на войник в цял ръст на територията на общината.

Войникът на паметника посреща със своят щик всеки влизащ или излизащ на територията на община Костинброд и напомня за героизма на всеки един българин, дал живота си за свободата и независимостта на Отечеството!

Борисов припомни, че “Жители на селото са дали живота си за Родината! Те са оставили жени и деца, за да се сражават за България и много от тях са останали по бойните полета.“

Слово произнесе и д-р Ангел Йосифов, който подчерта, че именно на тази дата е редно да бъде показано единство. Той посочи, че българите от Цариброд са неделима част от българския народ и е необходимо обединение, за да се върне България по пътя, по който е вървяла до преди 2-3 години – да бъде единна, стабилна и просперитетна.

Бучин проход е малко село, но с много герои, чиито имена са изписани с бели букви на паметника и чиято памет се пази в сърцата на наследниците от селото.

Поклон пред паметта им!

Община Костинброд отправя специални благодарности към военнослужещите от ВФ 34 420 – Костинброд, които за поредна година се включиха в отбелязването на Деня на Ботев.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete