Вторник, 14 Май 2024, 22:36

В Шияковския манастир отбелязаха 186 г. от рождението на Васил Левски (ВИДЕО)

19 Юли 2023, 07:48
(2) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1229 0


Шияковският манастир "Св. Архангел Михаил" до Костинброд е мястото, пряко свързано с дейността на Васил Левски - през 1871 г. той посещава манастира, за да създаде местния революционен комитет. В революционното дело се включват Стойко Тонев, Димитър Духов и Ильо Гълъбов от Костинброд, както и Ангелаки Цветанов, Божин Гончев Бръмбарев и Доне Петков Куличин - и тримата от Шияковци. Имало е и представители от Маслово. Така костинбродчани не остават встрани от борбата за свобода. Има данни и за второ посещение на Апостола в манастира.
По повод 186-годишнина от рождението на Васил Левски пред паметника му в манастирския двор, въпреки горещината, бяха поставени цветя и проведена кратка церемония. Николай Борисов изтъкна, че историята помни героите и, че делата осмислят човешкото съществуване, а не предателството и подмолните дейности. Юлиан Ангелов каза, че около рождената дата на Апостола има спорове, но това не бива да ни разединява, а напротив - да ни сплотява, точно така както е правил Дякон Левски - да обединява хората около общите каузи и идеи. "За съжаление, в наши дни виждаме един български народ, който се дели по всякакви теми, българите се противопоставят един на друг, а това не е добре нито за държавата, нито за хората", добави Ангелов.
С падане на колене, минута мълчание и поднасяне на цветя приключи кратката церемония в памет на Апостола. Сред присъстващите бяха общинските съветници Даниела Ангелова и Анна Радовска, кметът на Драговищица Алжена Виденова, наследниците на воеводите Стоян Мълчанков и Тома Радовски, граждани, деца с родителите си, както и представители на местния фенклуб на "Левски София" от "Бригада Костинброд".





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete