Петък, 3 Май 2024, 13:57

В СОУ “Христо Ясенов“ бе отбелязан Международният ден без тютюнопушене

30 Ноември 2015, 11:28
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 821 0


По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

На този ден Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. Средната възраст за започване на вредния навик в много страни е 13 години, като на 14 повечето деца пушат ежедневно, а относителният дял на момичетата пушачи в България е по-висок от тези на момчетата. Във все повече страни започва кампания, която да информира младите хора за ползите от спирането на цигарите.

В тази връзка в СОУ“Христо Ясенов“ бяха проведени редица инициативи . С учениците от четвъртите класове бяха проведени спортни игри, изложба на рисунки на тема „За живот без тютюн“ и  беседа на тема“Какво представлява пасивното пушене и как то вреди на непушача“. Учениците от среден и горен етап се  включиха в турнири по футбол и волейбол, изработиха табло със здравно информационни материали за вредата от активното и пасивното тютюнопушене. На учениците от горен етап бяха раздадени здравно информационни материали на тема „Време е да спреш“.

Статистиката показва, че пушенето по време на тинейджърските години отнема 14 години от живота на хората, а двама на всеки четирима пушачи умират преди да навършат 65 години.  

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete