Понеделник, 29 Април 2024, 07:02

„Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" - превантивна акция на полицията от 15 юни до 31 август

14 Юни 2023, 17:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 771 2


Утре, 15 юни, стартира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя", която ще продължи до 31 август. В рамките на акцията ще се проведат обучителни беседи с подрастващите, насочени към безопасното им поведение като участници в движението по пътищата, играта на безопасни места, управлението на велосипед, тротинетка, ролери и др., правилното движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в пътните превозни средства.

От полицейските служители ще се осъществява засилен контрол по отношение на безопасността на децата и техните придружители, като насочеността ще е към: правилното превозване на децата, използването от родителите – водачи и децата на обезопасителни колани /каски и системи/, спиране на подходящи места за слизане на децата от автомобилите без да бъдат застрашени техните живот и здраве. Ще се следи също така за правилното поставяне и закопчаване на предпазните колани и детските обезопасителни системи съгласно разпоредбите на ЗДвП.

Акцията цели ограничаване на причините и условията за настъпване на пътнотранспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци и ограничаване броя на пътните инциденти от този вид. Опитът показва, че именно ваканционните дни карат и малки, и големи да се чувстват по-свободни и безгрижни и това ги води като участници в движението по пътищата до несъзнателно допускане на грешки, които не биха допуснали при други условия в ежедневието си.

През периода 01.06.2022 г. – 31.08.2022 г. на територията на ОДМВР-София са възникнали 10 пътнотранспортни произшествия с участието на деца, като няма загинали и 11 са ранени. Седем от ПТП са възникнали извън населени места, а три от тях в населено място. В седем от произшествията децата са пътници, в две от тях водачи на ППС и едно е пешеходец. Произшествията са възникнали в светлата част на денонощието, в различни часове и дни от седмицата, като не може да се изведе някаква закономерност.

В сравнение със същия период на 2021 г., а именно 01.06.2021 г. – 31.08.2021 г. на територията на ОДМВР-София са възникнали осем пътнотранспортни произшествия с участието на деца, като две от тях са загинали и шест са ранени. Пет от ПТП са възникнали извън населени места, а три от тях в населено място. В пет от произшествията децата са пътници, в две са водачи на ППС и един е бил правоспособен водач на мотоциклет, без установена употреба на алкохол. Няма настъпили ПТП с деца пешеходци. Произшествията са възникнали в различни часове от денонощието и в различни дни от седмицата, като не може да се изведе някаква закономерност.

През периода 01.01.2023 г. – 31.08.2023 г. на територията на ОДМВР-София са възникнали пет пътнотранспортни произшествия с участието на деца с шест пострадали /ранени/ деца, без загинали. Четири от ПТП са възникнали извън населени места, а едно в населено място. В четири от произшествията децата са пътници, в едно от тях неправоспособен водач на мотоциклет, без установена употреба на алкохол. Няма настъпили ПТП с деца пешеходци. Произшествията са възникнали в различни часове, в светлата част от денонощието и различни дни от седмицата, като не може да се изведе някаква закономерност.

Източник: ОДМВР

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Юни, 21:43

    Обещавам че ще ги пазим.

  • Отговори (3) (1)
    2. добавен от: Калоян 15 Юни, 17:25

    Пак ще бият палките, вместо, да се борят с битовата престъпност,която тормози хората, те ще бият палките.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete