Събота, 18 Май 2024, 17:51

Валентина Стоева представи наградата "Бисерче вълшебно"

25 Март 2016, 14:33
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1542 10


Главният редактор на сайта „Детски книги” Валентина Стоева се срещна днес с деца от 3 и 4 клас на ОУ”Никола Впацаров” и ОУ”В.Левски”.

Целта на посещението и бе  да представи Наградата „Бисерче вълшебно” 2016.
Инициативата е част от нейната обиколка из страната за популяризиране на ежегодната награда. Срещата  се състоя с любезното съдействие на Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” Ботевград.
Тази година се провежда четвъртото издание на наградата „Бисерче вълшебно” и е под патронажа на президента и със съдействието на Министерството на образованието. Основната цел е да се покаже на децата, че четенето си струва и, че има много нови книги, които учениците не учат в училище, но могат да ги превърнат в истински читатели.
 

Срещата започна в 12.30 в малкия салон на Народно читалище „Хр.Ботев”. Валентина Стоева проведе откровен разговор с децата, защо си заслужава те да четат. Самата тя призна пред тях, че обича да чете детска литература, вместо книги за възрастни. Стоева прочете откъс от приказката „Пук” на книгата „Пет приказки” на Валери Петров. С това тя показа на децата, че книгите са забавни и чрез тях може да се играе. Тя обмени няколко въпроси със своите домакини – къде може да се пътешества с книгите. Отговорът бе в историята, в Космоса и т.н. Децата от своя страна попитаха своя гост , кака мотивира децата да четат, кои са нейнитеблюбими автори, какви кампании организира за насърчаване на четенето. Валентина Стоева съобщи,че през есента 2016 ще стартира „Патиланска щафета”, която ще продължи 3 месеца. Сред децата възникна и най-любопитния въпрос – какви са наградите. Стоева обяви,ч е това ще бъде комплект от книги, както и още други, които засега са тайна. Главният редактор на сайта „Детски книги” подчерта че източникът на книгите са именно библиотеките, които са незичерпаем източник на детска литература.
 
 „Бисерче вълшебно” е единствената награда за най-добра детска книга в България, чието жури са децата. Чрез нея читателите на възраст от 6 до 15 години имат възможност да се срещнат с модерната детско-юношеска художествена литература, издадена в преходната на гласуването календарна година. Само в „Бисерче вълшебно” младите читатели могат да изразят своето мнение, като гласуват на сайта www.biserche.com до 17 април 2016 г за книга, която най-много им е харесала от общо 117 заглавия. Читателите я номинират в някоя от възрастовите категории: „Откриватели” – от 6 до 8г; „Мечтатели” – от 9 до 11г или „МАЙСТОРИ” – от 12 до 15 г, както и в категорията за интерактивни и мултимедийни проекти „Иноватори” – от 6 до 15г.
Част от инициативата са „Пътуващите сандъчета”, които пътуват из страната. Децата трябва да харесат своята любима книга именно от тях и да гласуват за нея на сайта.
 
Валентина Стоева е председател на Съвета на Фондация „Детски книги”. Родена и израснала в Ботевград. Още като ученичка в ОУ”Н.Вапцаров” започва да чете усилено детско-ююношеска литература и е редовен читател на библиотека „Иван Вазов” Ботевград. Има няколко запълнени картона там. Четенето на детска литература е нейна страст и до днес. След това е завършила класическата гимназия в София. По професия е политолог и дипломат. От 6 години се занимава с насърчаване на четенето сред децата.
 
Валентина Стоева проведе и втора среща с учениците от 5,6 и 7 клас от ПМГ”Акад.проф.д-р Асен Златаров”. Тя започна в 13.30ч.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Март, 15:05

    ,,Още като ученичка в ОУ”Н.Вапцаров” започва да чете усилено детско- юношеска литература и редовен читател на библиотека „Иван Вазов” Ботевград и има няколко запълнени картона там.,,
    не така директно по- комунистически бре, голяма част от момичетата имаха запълнени картони по онова време...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Март, 15:45

    :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 25 Март, 16:15

    А главната библиотекарка да беше се усмихнала малко-никакъв живец на млад човек...

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Март, 17:18

    Г авалюговия
    Д раскач да спре да
    Б ълва
    О трицателни
    П ростотии в коментарите си.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Март, 18:32

    Шамандуро, кога ще спреш да бълваш олигофренски простотии?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Март, 18:34

    Д раскачът
    И диот е
    Б олен от
    О лигофрения

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Март, 18:36

    О лигофренът от
    Б отевград е
    Б олен от
    О лигофрения

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Март, 18:41

    5,6,7 днес на бройки тъпотии ли ти плаща кмета?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 25 Март, 20:26

    Плаща ми на песнопойка.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Март, 22:27

    Обясни му на дебила какво е това песнопойка, той за първи път чува таза дума!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (248)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete