Събота, 27 Април 2024, 21:29

Вълшебството на бароковите мебели

30 Юни 2022, 16:52
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 970


Бароковият стил е богат и впечатляващ. Основният акцент в дизайна му са, разбира се, изящните барокови мебели, които се отличават с плавни извити линии. Разнообразието от модели е изненадващо – големи лакирани шкафове, столове с шикозна тапицерия и резбовани елементи. За да не се сбъркате с мебелите, трябва да обърнете внимание на неговите разновидности и комбинации.

Практичността на продуктите не е основната характеристика, те са предназначени да украсяват стаята.

Нека подчертаем основните характеристики на мебелите в бароков стил:
• Елементите са украсени с дърворезби
• Мебелите трябва да бъдат изработени от дърво
• Довършителните материали за продуктите са направени в сребърни или златисти нюанси
• За витрини и бюфети е подходящо да се използва мозаечна зидария на фасади, а стъклото е украсено с цветни витражи
• Меката мебел е завършена само със скъп материал: жакард, гоблен
• Масите са с преливащ се мраморен плот, често с лъскава повърхност

Огледалата и картините в стил Барок винаги са рамкирани с елегантни рамки, които привличат окото със своя лукс.
Бароковите мебели изискват големи финансови инвестиции. Това, естествено, трябва да се има предвид при планирането на бюджета за декориране на стаи.

Барокът е подходящ за просторни стаи. В този стил е лесно да се декорират спални, дневни, коридори, трапезарии. Но не е приложимо за панелки с тесни коридори и липса на свободно пространство.

Буквалният превод на думата "барок" звучи като "фантастично", което напълно характеризира мебелите от този стил. Нека разгледаме по-подробно декорите на този стил.

Гардероб
Основната характеристика на гардеробите в италианските барокови мебели е извивката на линиите и фасадите. Тук няма място за прави класически форми - всички шкафове са със заоблени ъгли. Повърхностите могат да бъдат изпъкнали или вдлъбнати. Шкафовете имат само шарнирни врати, ако искате да закупите бароков гардероб - той трябва да бъде изработен по поръчка.

Бюфет
Бюфет или витрина се отличава с тънко стъкло, което често е рамкирано с елегантен златен модел. Вместо стъкло, производителите инсталират витражи. На рафтовете на бюфетите те съхраняват скъпи елитни ястия, които собствениците искат да демонстрират на гостите. Отстрани на фасадите на витрините се извършва имитация на мазилка, изработена от дърво.

Маса
Бароковите мебели задължително съдържат красиви артистични маси. Те могат да бъдат разделени на 2 групи: маси за кафе и опции за хранене. Последните имат масивен плот от скъпо дърво. На такава маса вечерят и вечерят, събират гости. Холната маса е с малка височина, мраморен или дървен плот. Краката са украсени с извити резбовани елементи, покрити с позлата.

Дивани и фотьойли
Специално внимание се отделя на стила на меката мебел. Основната цветова схема е злато и всичко, което е близко до него по цвят. Тук е лесно да намерите гоблени от пясъчни, бежови, кремави нюанси. Материалите за тапицерия от жакард трябва да имат блясък. Често в дизайна се използва бяло, но също така се допълва от седефени вложки. Краката на фотьойлите и диваните са оборудвани с къдрава кройка, а гърбовете са извити.

Столове
Лъвовете често могат да се срещнат по тапицерията на столовете - в края на краищата те се считат за царете на животните. Столовете са поставени близо до масата за хранене или тоалетка.


Пуф

Меките пуфове се поставят в спални или дневни. Те са предназначени да седят преди лягане или когато правите процедури за лице. Пуфовете са тапицирани с материали, които отговарят на цвета на другите мека мебел.

Легло
Отличителна черта на този стил на легло е масивната табла. Краищата са украсени с издълбани орнаменти, често изобразяващи рисунки с плавни линии. Леглата не са направени високо, а отстрани на мястото за спане са монтирани елегантни нощни шкафчета.

Тоалетка

Специално внимание се отделя на дизайна на огледалата. Те са затворени в скъпи багети, за да придадат претенциозност. Масата е завършена със стол или подплатена табуретка.

Изборът на барокови мебели трябва да става съобразно средата. Тук контрастите рядко се използват, така че е важно да изберете правилните декори.

Мебели Еврика – са една от малкото фирми които произвеждат барокови мебели в България.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete