Четвъртък, 2 Май 2024, 16:20

Вандали крадат и трошат мантинели в Община Ботевград

26 Януари 2016, 10:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1896 30


2100 пътни знака и 33,8 километра предпазни мантинели за поне 1,5 млн. лева са откраднати и повредени от вандали за година по републиканските шосета. Това сочат данни от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Пътните знаци струват от 154,40 лв./кв. м за най-евтините пластмасови до 465,87 лв./кв. м за железните, а цената на мантинелите тръгва от 47,22 лв./м и стига до 273,90 лв./м. Металните табели и пътни огради са предпочитани от крадците, защото освен за връщане в пунктовете за скрап, ги използват за колове на дворни огради, за подпиране на асми и дори за печене на чушки и варене на лютеница, научи „Монитор”.
„Най-скъпите мантинели бяха откраднати от мост близо до Бобошево на шосе, свързващо към автомагистрала „Струма”, обясни за „Монитор” шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров. Според него посегателствата върху този тип пътни съоръжения стават основно по забутани пътища, където минават по-малко автомобили.
 
„Режат ги с флексове, оксижени, товарят и ги предават за вторични суровини. А уж на пунктовете е забранено да ги приемат. Най-много се краде в района около Ботевград и по стария първокласен път през Витиня”, казва той. „От магистрали трудно се краде, защото има повече трафик. От края на миналата година всички мантинели по АМ „Тракия” са застраховани. Всяка липса или повреда се дава на застрахователя и той си търси парите от водача, предизвикал катастрофата и я е строшил - добави пътният шеф за вестник "Монитор".


Източник: monitor.bg

Коментари (30)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Януари, 11:07

    E to na punktovete e zabraneno i katalizatori da izkupuvat ,puk veche polovinata koli ostanaha bez takiva

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Януари, 11:12

    Най-големите боклуци в града, с основно образование,станаха милионери,от изкупуване на крадено желязо.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Януари, 11:18

    Предложението ми е сериозно.
    Да се разпусне полицията.
    В Грузия,преди 5 години го направиха и престъпността спадна с 28%.Повече от три месеца,нямаше жив милиционер/полицай/.
    После започнаха да изграждат нови структури,само от млади хора,с висше образование/бакалаври/.Сега в тази,иначе размирна държава е най-ниската престъпност/близо два пъти/,спрямо страните от бившия СССР.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Януари, 11:19

    Какво реве Лазаров , да се оплаква на Цв.Цветанови и на Б.Б за тези кражбе . Той да помисли за пострадалия човек от моста на Яна . Че само пари им дай за магистрали на тези мекерета . Винетки за двинята Лиляна по 100лв. и какво ще направят пак ще крадат . Всичките средства ще се насочат сега към АМ Хемус защото е обещан отдавна на Джи Пи Груп и на Златев този строеж ще видите как се възлага да се строй магистрала на възможно най- високите цени и то само защото процента е вече отчетен към Б.Б. .
    За това се вдигнаха винетките . За Джи Пи Груп се знаеше още през октомври месец , че те ще вземат строежа на Хемус .

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Януари, 11:53

    Бай мангал бие яко по мантинелите заедно с властта! :x Иначе как ще си обясним,че няма задържани?Питам се карфици ли предават на отпадаци,та не могат да ги хванат другарите протестиращи полицаи! :roll:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 26 Януари, 12:00

    Мантинелата няма как да се смачка,или претопи.И Мунчо ше разбере,че е мантинела.Достатъчен е един телефон,от негодниците,които ги изкупуват.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: До 5 26 Януари, 12:14

    И други четат информациите,но не ги интепретират!В Грузия беше разпусната ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ,на български КАТ.Никакви други.В продължение на близо година се подбираха кадри с тестове,да не са склонни към корупция кандидатите.Осигуриха добри заплати,но ожесточиха наказанията при корумпираност.През това време направиха сметка,какво се е случило по пътищата докато не е имало пътна полиция-три пъти намаляли ПТП.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 26 Януари, 12:33

    А други IT-вандали трошат цялата община...

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 26 Януари, 12:40

    От пунктовете за изкупуване на метали би трябвало да не приемат крадените мантинели, веднага да подават сигнал в полицията и за крадците доживотен затвор, защото това са устройства на пътя, които предпазват човешкия живот.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: анонимен 26 Януари, 13:36

    Всичко е прекрасно дето го предлагате и много хора ще са на това мнение, но корупцията е не поправима докато не се вземат сопите

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (208)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete