Понеделник, 6 Май 2024, 11:08

Въпреки препоръките на двама юристи, СД "Балкан" ще стопанисва 5 публични имота

27 Февруари 2014, 14:57
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1445 9


Общински съвет Ботевград предостави за безвъзмездно управление в срок до една година на СД”Балкан”, спортните обекти Спортна зала „Балкан”, Учебно спортно тренировъчен комплекс „Балкан”, Учебно спортно тренировъчен център „Васил Левски”, Спортно тренировъчен комплекс „Ботевград” (Ледената пързалка), стадион „Хр.Ботев”. Решението бе взето в предвид на неяснотите относно статута, стопанисването и управлението на новата спортна зала, която кметът заяви, че е вероятно да бъде открита на 22 март. По думите му, най-вероятно ще бъде създадено общинско предприятие, което да поеме тези функции.
 

Общинският съветник Иван Гавалюгов посочи, че съгласно чл.14 от Наредбата за управление на общинската собственост, се определя кои юридически лица могат да получат безвъзмездно право за стопанисване и управление на общински имоти – публична общинска собственост. „Това са учреждения на бюджетна издръжка и аз смятам, че СД „Балкан” не е на бюджетна издръжка, то е юридическо лице с нестопанска цел”, посочи Гавалюгов и поиска юриста на общината адв. Стоян Стоянов да обясни кой нормативен документ дава право за безвъзмездно стопанисване на СД”Балкан”.
 
Съветникът от БСП адв. Христо Якимов бе отворил двата публични регистъра. В единият - Министерството на правосъдието, в който са вписани юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза и посочи, че такова дружество –СД”Балкан” не фигурира, на което да се отдадат за безвъзмездно ползване посочените 5 общински имоти. В другия регистър – към Министерството на младежта и спорта, също не фигурира такъв клуб. „На кого искате да дадем за безвъзмездно ползване тези имоти и на какво основание?”. С този въпрос адвокатът се обърна към вносителя на Докладната записка инж.Красимир Андреев.
 
Адв.Стоян Стоянов посочи, че СД „Балкан” действително не е на общинска бюджетна издръжка и съгласно  чл.12, ал.4 не следва да се отдава. „Чл.12, ал.5 от Закона за общинската собственост казва, че по предложение на кмета, Общинският съвет може да вземе решение за отдаване на имоти безвъзмездно за здравни и социлани дейности. Ако приемете, че те ще се използват за социални дейности, може да се отдаде на дружество с нестопанска цел”, заяви. адв. Стоянов. Адв. Якимов цитира изменението на цитирания член от 2008 г.

След като и двамата юристи дадоха основателни мотиви, ОбС да не приеме такова решение, постъпиха предложения  да отпадне предложението на вносителя -  зам.кмета инж.Андреев. Той обаче не оттегли Докладната записка, след което председателят на ОбС Йорданка Лалчева подложи на гласуване проекто-решението.  То бе прието с гласовете на 15 съветници, 9 бяха против и 3-ма се въздържаха.

Иван Гавалюгов обаче постави въпроса, дали Йордан Йорданов от ГЕРБ има право да гласува тази докладна записка, тъй като е
управител на спортно тренировъчен център „Васил Левски”. Той посочи, че става въпрос за конфликт на интереси. Маргарита Кирова заяви, че няма такова нещо, и допълни, че стопанисването на тези имоти няма нищо общо с даването на заплата на Йорданов.

Съветникът Филип Филипов коментира ситуацията като прецедентна. „Слушам двама юристи и те казват, че не можем да гласуваме проекто-решението. Въпреки всичко 15 човека гласуват”. В отговор кметът Георгиев заяви, че „цялата история не е върху това, какво ще стопанисва дружество „Балкан”, а как да уволним Данчо Йорданов. Това е големия замисъл на изказването ви”.

Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 16:09

    Епа правилно-човек трудно се лишава от такъв ибрик,като споменатия в последното изречение!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 16:46

    №1- от такива като този,градоначалника остана без гъз от лизане.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 17:17

    описаната ситуация е направо за "Господари на ефира"-юристът на Общинския съвет им казва,че предложеното решение е незаконосъобразно, но кметът им казва-гласувайте! И стадото овчици тръгва след овчаря, покорно навели глава,остава само в залата да се чуе "бе-е-е-е".Ако им се разреши, разбира се!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 17:32

    Поздравления за № 3 Не един а двама адвокати им са казали ,че това не може да се гласува .То бива падение но на някой им е простено толкова могат но в тези гласувалите са и директорки на нашите деца срам ме е ,че ви познавам.Позиция на овце.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 17:46

    Кмета Георги Георгиев глух ли е,или български език не разбира,що ли?Да оставим престъпното отношение на съветниците след като са получили съветите на двама юристи да не гласуват ,те гласуват по съвест,ама по"съвеста на кмета".Той говори,че някой иска да му уволнява протежетата.Вижте само,какво извратен начин на мислене.Той човека си живее в схеми в далавери и кадруване,когато се говорят съвсем други неща.След като се намери един достоен човек да говори истините ние обществеността на Ботевград разбираме ДНЕС,че за този случай съветниците и кмета си правят закононарушение .Да ама ДНЕС-А КАКВО ЛИ СА СЪТВОРЯВАЛИ ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГОДИНИ НА БЕЗРОПОТНО МЪЛЧАНИЕ И ПОДЧИНЕНО ГЛАСУВАНЕ.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 17:50

    Всички са едни и същи, след сесията Кмета изпрати заслужената почерпка в офиса на Атлантис, за поредното лизане на задници и задкулисни игри!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 20:27

    за каква почерпка бълнува №6,че нещо не става ясно?В тая нещастна глава бръмбарите нещо са се размърдали

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 1 Март, 11:38

    бе кви юристи,кви пет лева? ако съм на тяхно място,ще му връча дипломата си за да го изберат я в висшия съдебен съвет, я за главен прокурор ,па може и за президент

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 3 Март, 12:56

    Този човек се доказа че е над закона и от нищо не му пука :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete