Сряда, 15 Май 2024, 05:55

ВАС отмени жалбата на ОИК. Цонка Докова влиза на мястото на Стоян Иванов в ОбС

12 Октомври 2016, 12:30
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2121 32


Върховният административен съд на Република България - Четвърто отделение в състав: председател Галина Матейска и членове- съдия Тодор Петков и Светослав Славов осъди Общинска избирателна комисия - Ботевград да заплати съответно на Цонка Докова сумата 680 лева и на Местна коалиция ОБОО, представлявана от Йордан Йорданов сумата 680 лева, представляващи разноски по съдебно дело, образувано по касационна жалба от председателя на Общинска избирателна комисия-адв. Мария Колева, против решение № 717 от 13.07.2016 г. постановено по адм. дело № 581/2016 г. на Административен съд – София-област. Това стана ясно от влязлото в сила вчера решение № 10553 на Върховния административен съд.



Представителят на Върховната административна прокуратура Лидия Ангелова дава мотивирано становище за неоснователност на касационната жалба. Излага, че правилно съдът е установил липсата на материалноправните предпоставки по чл.458, ал.4 от ИК – касаещ предсрочно прекратяване пълномощията на общински съветник Стоян Иванов, избран като независим кандидат. Обстоятелството, че общинският съветник Стоян Иванов е подал заявление от 19.05.2016г., с което се е обявил за независим кандидат и е уведомил за решението си, председателят на ОбС не налага извода, че е изпълнен фактическия състав на чл.458, ал.4 от ИК и мястото му да остава незаето до края на пълномощията на общинския съвет, се посочва в съдебното решение. Нормата на закона предвижда изрично, да е „избран като независим кандидат“ от кандидатската листа на съответната партия към която принадлежи, изтъкват в решението си съдиите от ВАС.


В протеклото производство съдът е събрал възможните и допустими доказателства и въз основа на релевантните по спора факти и достигнал до правния извод, че решението на ОИК в оспорената т.2 е незаконосъобразно.


Прието е, че прекратяването на участието на Стоян Иванов в групата на общинските съветници на МК ОББО не означава, че същият е "избран като независим кандидат", а че считано от 19.05.2016 г. е станал независим кандидат и не е част от нито една от групите в ОбС - Ботевград. В случая намира приложение хипотезата на чл.458, ал.1 от ИК, съгласно която когато пълномощията на общински съветник са предсрочно прекратени, ОИК обявява за съветник следващия в съответната листа кандидат – в случая Цонка Докова, а не както е приела ОИК, че е налице хипотезата на чл.458, ал.4 от Избирателния кодекс, предвиждаща че „При предсрочно прекратяване на пълномощията на общински съветник, избран като независим кандидат, мястото му остава незаето до края на пълномощията на общинския съвет”.

Тричленният състав на Върховния административен съд счита за необосновано възражението на касатора, че след като Стоян Иванов със заявление вх.№0805-1031/ 19.05.2016 г. е пожелал да напусне групата общински съветници от МК ОББО, с това само по себе си изявление е придобил качеството „независим кандидат” в хипотезите на чл.458, ал.4 от ИК. Според съдиите изразът „независим” или „независим кандидат” въобще липсва в цитираното заявление.Спрямо фактите по спора очевидно Иванов не е притежавал това качество в нито един момент. От друга страна, незаконосъобразно е прието от ОИК – Ботевград в обсъжданията на заявлението с вх. № 9100-1391/ 09.06.2016 г., подадено от С. Й. И. имащо характер на „оставка” по см. на чл.30, ал.4, т.3 от ЗМСМА, че „всеки общински съветник може да се обяви за независим”, с което „…е придобил статут на независим общински съветник”, с е изтъква в съдебното решение, което не подлежи на обжалване.
 



Източник: balkanec.bg

Коментари (32)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 13:33

    Ами сега,кмете?Ще търсиш ли отковорнист от оная,дето с машинации ти спечели изборите?

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 14:40

    Кмета вън,иначе ще ни докара бежанци.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 14:47

    Това пък Тульо за беженците откъде го измисли? Кухите му лейки повтарят тази глупост и се прехласват на собствените си глупави излияния. Мъка, огромна мъка, недраги тульовци :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 15:22

    Защо сега не напишете кой от ОИК и какво точно становище е взел по въпроса.
    А след това някой от така наречените "юристи", начело с двете адвокатки и новоназначеното протеже на Гавалюгов да си хвърлят дипломите, върху които вече се изплюха, за да защитят интереса на кметското обкръжение.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 15:22

    Сладки тухлени поддръжници! Много сте ми глупавички! Все още не разбрали, че Кирпича загуби изборите в резултат на подготвен и добре организиран заговор, така и сега не разбирате, че ОИК направи всичко възможно, за да отстрани, макар и временно Цонка Докова.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 16:03

    Чак пък да хвърлят дипломите, гладна кокошка просо сънува.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 16:06

    Номет 6 и всеки ден газ да пикаеш,това е положението.Кмета ти не става,и постоянно губи подкрепа.Не може да се обясни на такива като теб,с глави,пълни със силикон.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 16:35

    Сега тази неука трудовчанска лейка трябва сама да си тръгне от ОИК,а не да заблуж-
    дава хората и да лае само глупости,както сега лае пък при Марешки.Амбиционно проста залотърсачка.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 16:38

    Тази Цонка като я видях как скача пред камерата на БТВ и квичеше като опърлена свиня, тотално се разочаровах от всички поддръжници на Георгиев.Така здраво държаха кокала,ме се жяха самозабравили.Е кокала сега се облизва от други,нека и те понамажат.Стига лапане от тульовите хора.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete