Събота, 27 Юли 2024, 09:24

Въведение Богородично е - Ден на християнското семейство

21 Ноември 2023, 10:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 676 1


Въведение Богородично е един от вселенските празници

Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично. Ден на православната християнска младеж и семейство.

Въведение Богородично е един от вселенските празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. В Константинополската църква той е въведен през 7-и век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий XI през 1374 г. Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в йерусалимския храм и я отдали в служение на Господ. Йоаким, Ана и малката им дъщеря били съпътствани по пътя от своите роднини и приятели - млади девойки със свещи в ръце, а след тях родителите, водещи Девата до йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена” на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът ѝ - праведният Йосиф. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух. Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. По това какво е времето на този ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.


Източник: nova.bg снимка: Presstv.bg

Коментари (1)

  • Отговори (4) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 11:54

    Честит празник на всички семейства,и на младежите!
    В последните 34 г.като че ли не се говори толкова за семейство,колкото за съжителство.Всички ние трябва да се опитаме да върнем поне част от традициите на българското семейство,и дано и църквата се постарае в тая насока.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete