Неделя, 8 Септември 2024, 02:54

Важни мерки за опазване на земеделските земи, реколтата и горите от пожари!

16 Юли, 10:51
(3) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 705 10


В разгара на летния сезон, РСПБЗН - Етрополе напомня на всички земеделци и граждани за критично важните мерки за опазване на земеделските земи, реколтата и горите от пожари.

Законова забрана за изгаряне на растителни отпадъци

Законът за опазване на земеделските земи категорично забранява изгарянето на стърнища и други растителни остатъци. Нарушаването на тази забрана може да доведе до тежки последствия, включително разпространение на пожари на големи площи. При палене на огън, трябва да се избягва ветровито време и да се осигури наблюдение и пожарогасителни средства.

Пожарна безопасност в селскостопанските райони

Особено внимание трябва да се обърне на безопасността при работа с земеделска техника. Допуска се използването само на изправна техника, оборудвана с пожарогасители и искрогасители. Паркирането и ремонтирането на техника в близост до узрели зърнени масиви е забранено.

Мерки за безопасност в горите

Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда и се разпространяват бързо поради сухото време и вятъра. Спазването на противопожарния ред в горите е от съществено значение. Не бива да се палят огньове извън специално обозначените места, а при пушене трябва да се внимава за изхвърляне на фасове.

Всички моторни превозни средства, навлизащи в горите, трябва да бъдат оборудвани с искрогасители. Изхвърлянето на стъклени бутилки и други леснозапалими материали е строго забранено.

Какво да правим при пожар?

При забелязване на признаци на пожар е важно бързо да се оцени обстановката и да се подаде сигнал на телефон 112. Ако пожарът е в начална фаза, може да се предотврати с помощта на пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

Спазването на тези мерки и съобразителното поведение на гражданите могат да предотвратят значителни щети и да опазят нашите земи и гори от опустошителни пожари. Нека всички бъдем бдителни и отговорни, за да защитим природното си богатство.




Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (2) (7)
    1. добавен от: Анонимен 16 Юли, 12:31

    Мерките са ясни,тези които отговарят за това да изкарат допълнителни дежурни екипи които да обхождат районите и да наблюдават дали има предпоставка и опасност от пожари, са се вмени и на полицейските патрули при обходи да съблюдават за същото и да докладват в писмено и устно каква е ситуацията, а не само да се пладва и като стане белята, да търчим като изоглавени докато огъня унищожава,гори,къщи и имоти.

    • (6) (0)
      1. добавен от: Анонимен 17 Юли, 09:19

      А не трябва ли наблюдението да е наше? Да не пладваме и да тичаме като изоглавени, когато стане белята? И после да вменяваме вина на полицейските патрули!
      Ще пращаме полицаите за зелен хайвер по горите, а ние ще си караме с безразсъдна скорост по пътищата.

    • (2) (2)
      2. добавен от: Анонимен 18 Юли, 07:13

      Малко си се объркал бате,ние гражданите не взимаме баснословни заплати да вършим работата на полицаите и пожарникарите, а работим за да храним тех и техните семейства ,да почиват без пари на ведомствени станции и очакваме от тех да си вършат работата съвестно и отговорно,а не да раздават съвети и да чакат друг вместо тях да работи,щото борсата чака и частника няма много да ги бави,а ще ги ритне ако така се офлянкват и обявяват.

    • (4) (0)
      3. добавен от: Анонимен 19 Юли, 00:48

      Малко си се объркал, бате. Ние, гражданите вземаме заплати, каквито сме заслужили, според ценза ни. Не храниш никакви чужди семейства, а храниш собствения си задник. Не гледай в чуждата паница. Отдавна няма ведомствени станции, а има ол инклузив, ако ти разбира главата какво означава.

    • (2) (2)
      4. добавен от: Анонимен 19 Юли, 16:17

      Несебър, Китен, Варна и др. и там ли си он инклузив смешко или си ведомствен. Ядеш от труда на хората, защото с техните пари се издържате вие държавните служители. С тия лъжи може да заблуждаваш себе си,спри да се излагаш щото изкарвам фактите и приключваш, и ако вече си изтрезнял уважавай хората които се трудят за да живееш нормално ти и твоето семейство, както и други като теб.

  • Отговори (10) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Юли, 12:48

    Бъдете спокоен, уважаеми от коментар 1.
    Необходимата организация е направена, постоянно обикалят пожарни наблюдатели от противопожарните служби, държавните горски стопанства и полицията. Проблемите винаги идват от човешката небрежност и недобросъвестност!

  • Отговори (1) (8)
    3. добавен от: Анонимен 16 Юли, 13:58

    И от кого е направена организация от "началник" полицията АБСУРД

  • Отговори (1) (8)
    4. добавен от: Анонимен 16 Юли, 14:24

    Нали г-н кмете щяхме да го махаме този "началник"да ама не може вашата партия го сложи преди години,а сега е с други дори е "обществена"тайна, че се държи нагло с Вас яжте си попарата

  • Отговори (6) (7)
    5. добавен от: Иван 16 Юли, 15:04

    Кмета е избран от хората в нашия град и той трябва да доказва, че е кмет на всички,а господина от полицията който е хвърлен с вилата на този пост е длъжен да се съобразява с това

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 20 Юли, 09:56

    Почти всички пожари възникват от безхаберието на хорат и тяхната небрежност!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete