Вторник, 14 Май 2024, 05:44

Вече са ясни редът и начинът за регистриране на сдруженията по Закона за управление на етажната собстеност

29 Януари 2015, 14:14
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1783 5


Вече са утвърдени образците с методическите указания във връзка с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Образците на документите, необходими за регистрация на сдружението на собствениците в публичния регистър на Община Ботевград можете да намерите в Центъра за информационно обслужване на гражданите на партерния етаж на Община Ботевград.

За целите на програмата е необходимо да се регистрира едно Сдружение на собствениците за цялата сграда, независимо от броя на входовете в нея. Избраният Управителен съвет действа от името на всички собственици на сградата. Учредяването и регистрирането на Сдружение на собствениците се извършва по реда на раздел III от ЗУЕС.Собствениците в сгради в режим на етажна собственост учредят (регистрират) Сдружение на собствениците, което е юридическо лице, по смисъла на ЗУЕС. Сдружението се създава само за целите на този закон и се вписва в публичния регистър на Община Ботевград. Сдружението се вписва и в регистър БУЛСТАТ.

Ред за свикване на учредително събрание
За създаване на сдружението се свиква Учредително събрание на собствениците в сградата. Учредителното събрание се провежда при присъствие на собственици, представляващи не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.
Учредителното събрание се свиква чрез покана. Тя съдържа дневния ред на събранието, мястото, датата и часа на провеждането му. Поканата се подписва от лицето/лицата, които свикват общото събрание. Лицето свикващо общото събрание може да бъде домоуправителя или всяко друго лице собственик в сградата. Поканата се връчва на всеки собственик на самостоятелен обект срещу подпис и се поставя на видно и общодостъпно място във входовете на сградата не по-късно от 7 дни преди датата на събранието. (Например: ако поканата е поставена на 10.02.2015г., то най-ранната дата за провеждане на събранието е 18.02.2015г.). Собственик, който не ползва имота си по каквато и да е причина или отсъства, може да бъде уведомен за свикването на учредителното събрание по телефона, да му бъде изпратена поканата на посочен от него адрес или по електронната му поща, ако е посочил такава в домовата книга. Когато собственик на самостоятелен обект не е посочил електронна поща или адрес, на който да се пращат покани за свикване на общо събрание, както и телефонен номер, същия се счита за уведомен за свикване на общото събрание със залепването на поканата на видно място.
  
За поставянето на поканата на видно място се съставя протокол. В протокола, задължително се отбелязва, на коя дата и в колко часа е поставена поканата за събранието и къде е поставена. Прилага се и фото-снимка на поставената покана. 
 
 
За проведеното Общо събрание на етажната собственост се съставя протокол.  
Собственик, който не може да участва в общото събрание, може да упълномощи пълнолетен член на домакинството си, който е вписан в книгата на етажната собственост, или друг собственик, който да го представлява. Упълномощаването може да бъде направено устно на самото заседание на събранието, като това се отразява в протокола на събранието, или в писмена форма (без да е необходима нотариална заверка върху пълномощното). Едно лице може да представлява най-много трима собственици.  Собственикът може да упълномощи и друго лице (което не е собственик), което да го представлява, но само чрез пълномощно с нотариална заверка на подписа.. Участието на пълномощник се отразява в протокола на общото събрание, като към него се прилага и копие от пълномощното.
Учредителното събрание се председателства от собственик, избран с мнозинство повече от половината от присъстващите собствениците отнесено като процент идеални части. (минимум 33.5% от идеалните части от общите части,  в случай че присъстват собствениците само на 67% от идеалните части от общите части на сградата). Избира се и протоколчик (обикновено мнозинство).
Задължителен дневен ред на Учредителното събрание:
1. Приемане на решение за учредяване на Сдружение на собствениците (СС);
2. Определяне наименованието на Сдружение на собствениците (СС);
3. Избор на Управител/Управителен съвет и Контрольор/Контролен съвет;
  Приетото споразумение за създаване на Сдружение на собствениците (Приложение 4)  съдържа информация за: наименование, адрес и статут на сдружението; предмет на дейност и срок; органи на сдружението и представителство; общо събрание на сдружението; ред за приемане на решения; Управителен съвет (управител); контролен съвет (контрольора); прекратяване на сдружението и ликвидация; права и задължения на членовете на сдружението.   
РЕГИСТРАЦИЯ НА СДРУЖЕНИЕТО
Председателят на управителния съвет /Управителят/ в 14-дневен срок от провеждане на учредителното събрание внася заявление (по Образец) за вписване на сдружението в публичния регистър в Общинска администрация Ботевград – Център за информационно обслужване на гражданите /партер/ - гише Гражданско състояние.  

Повече информация можете да намерите на сайта на Община Ботевград.


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Януари, 15:17

    Вече ви подават "безплатното " сиренце !!!! Не им вярвайте, тия сдружения може да се окажат капан, и да станете наематели в собствените си жилища!!! Точно в сдруженията е заровено "кучето"Преди да подписвате каквото и да е първо се информирайте.Някои, много, но много се дразнят че българите имаме може би над 90 % собствени жилища....Пазете си собствеността, който я има е НЕЗАВИСИМ !!!!!! Те не желаят със протокол от общите събрания, те искат да се регистрират сдружения / фирма/, и ако тя фалира / или я фалират/ може да има последици за всички подписали !!!!

  • Отговори (0) (1)
    2. добавен от: Гост 29 Януари, 16:41

    Този коментар, моля да ме извините, но е пълна глупост, като не сте компетентни, чули недоразбрали, не се изказвайте неподготвени, това е една чудесна инициатива на държавата, сдружението не е "фирма" и няма как да "фалира", то нито ще има дейност, нито регистрация в търговски регистър, нито банкова сметка и собствениците на жилища не са уязвими по никакъв начин!

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Анонимен 29 Януари, 20:59

    Коментара с безплатното сиренце, дружество с идеална цел е, без никаква търговия, без никакви плащания стремящо се към подобряване вида и устойчивостта на сградата.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: анонимен 30 Януари, 17:10

    Извадка от Закона за управление на етажната собственост
    Чл. 25. (Изм. изцяло - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) (1) За усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване на сгради в режим на етажна собственост собствениците могат да учредят сдружение. Сдружението е юридическо лице, създадено по реда на този закон.
    (2) Сдружението може да извършва и други дейности, свързани с управлението на общите части на етажната собственост, включително да усвоява средства от други източници на финансиране, извън тези по ал. 1.
    (3) За създаване на сдружението се свиква учредително събрание на собствениците на самостоятелни обекти в сградата в режим на етажна собственост. Сдружението се създава от собственици, представляващи не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.
    (4) Сдружение на собствениците може да се създаде за един или повече от един вход на сградата. В този случай сдружението се създава от собственици, представляващи не по-малко от 67 на сто идеални части от идеалните части на собствениците от общите части във входа (входовете). Когато сборът от процентите на идеалните части на собствениците от общите части във входа (входовете) не е равен на 100, се прилагат разпоредбите на чл. 17, ал. 5 и 6.
    (5) Сдружението се създава само за целите на този закон и се вписва в регистъра по чл. 44, ал. 1 по местонахождението на сградата в режим на етажна собственост. Сдружението се вписва и в регистър БУЛСТАТ.
    (6) Когато през годината сдружението извършва дейност само по ал. 1 или не осъществява дейност, не прилага Закона за счетоводството.
    (7) Средствата по ал. 1 и 2 се усвояват след решение на общото събрание на сдружението, а когато в сдружението не членуват всички собственици на самостоятелни обекти в сградата или входа, решението се внася за приемане и от общото събрание на собствениците по реда на чл. 33, ал. 4.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: гост 30 Януари, 17:11

    http://mrrb.government.bg/?controller=news

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (239)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (133)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete