Събота, 18 Май 2024, 17:38

"Вечер на тракийската култура и традиции" ще се състои на 10-ти септември в Драгоман

4 Септември 2023, 10:36
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 961 1


Това уникално събитие ще се проведе на 10 септември от 17:00 до 19:00 часа в Туристически информационен център, в гр. Драгоман.

Подгответе се да се потопите в богатството на тракийското наследство и да откриете всички аспекти на тази древна култура, която е оставила невероятно богатство от история и обичаи.

Опитни историци, археолози и писатели ще споделят своите знания и находки за тракийската цивилизация, ще представят нейните загадки и богатства.

Събитието е за всички, които са любопитни да научат повече за тракийската култура и история. Не пропускайте тази възможност да се потопите в мистериите и богатствата на тракийското минало.

Заповядайте на "Вечер на тракийската култура и традиции" в Туристически информационен център в гр. Драгоман на 10 септември от 17:00 до 19:00 часа.

По време на събитието ще научите интересни факти за откриването на тракийски находки в община Драгоман.

Ето и лекторите на събитието: 

Рая Иванова Рашкова , специалист по „Египтология" и „Археология". Тя има научен принос в това на медицината в Древен Египет на тема „Детски и женски болести в Древен Египет" (филологично). Има интерес към татуировките и амулетите в Древен Египет и в момента пише научен труд по тази тема. Участвала е в множество археологически разкопки и международни проекти (Заглавие на проекта: Bresto, Digging in the Time of Troy Ръководители: проф. д-р Филип ЩОКХАМЕР, Университет Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен, Германия Ас. Богдан АТАНАСОВ, Нов български университет в София , България Съорганизатори на проекта: Институт за теренни изследвания ( http://ifrglobal.org/ ), Фондация Балканско наследство ( https://www.bhfieldschool.org/) и много други); семинари в Египет, Гърция и България и други. В началото на 2020 г. прави своите първи стъпки в Геофизичните проучвания на археологически обекти. Към момента са необходими необходимите познания, апаратура и разрешение от Министерството на културата за провеждане на Геофизични проучвания на археологически обекти.

Денис Исаев е доктор по История и Археология към НБУ с тема на докторската дисертация "Старини исторически дискурси във Веда Словена". Той е запознат с културата на Древна Тракия и древните траки и знанията му по тази тема направи възможно свързването на историческите събития с дълбоките културни подбуди, носени в поведението на древните траки с културата на средновековните българи. От 2014г. до 2020 г. д-р Исаев е уредник в отдел "Археология, раздел "Античност" в РИМ - Благоевград, където е отговарял за опазването, популяризирането, археологията и наследството на културата в областта на Античността.
От 2020 г. до днес, д-р Исаев е част от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Друг гост-презентатор е гл. ас. д-р Ирина Шопова, представител на Институт по балканистика с Център по тракология, БАН.

Петя Велева е бакалавър по Политология, Факултет по политически и социални науки, Пловдивски Университет "Паисий Хилендарски" и магистър със специалност История, Политика и Религия, Департамент История, Нов Български Университет. От 2018 г. тя е преподавател по История и цивилизации. Участвала е в редица семинари, проведени в България, Гърция, Северна Македония, Албания, Египет и др.

Специален гост на събитието е писателката Таня Мир ( Таня Мирчева). Тя написа повестта "Легенди от Белинташ" (2019), история, вдъхновена от реални исторически събития, в която се оживяват във въображението на читателя едни от най-забележителните личности на Древна Тракия. Фантастичната й повест „Откритие" е отличена с литературната награда „Еквалибриум" на издателство „Либра Скорп" за 2017 г.

Вход свободен.

За повече информация: 0878829214



Източник: Снимка: geograf.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Ваня Вълчева 7 Септември, 15:51

    За каква култура иде реч?
    :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (248)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete