Сряда, 15 Май 2024, 14:37

Велислава Дърева и Васил Василев приветстваха създаването на клуб "Млад възрожденец" по повод 180 г от рождението на Левски

6 Юни 2017, 20:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2540 16


Среща-разговор за Апостола на свободата - Васил Левски събра ученици, учители и граждани в зала „Орханиец” на Исторически музей-Ботевград, днес в 17.30ч. Гости на събитието бяха председателят на общонационалния комитет ”Васил Левски” Васил Василев и известната българска журналистка и публицист Велислава Дърева. 

 Срещата-разговор се проведе по повод предстоящото честване на 180 години от рождението на Левски – 18 юли. Организатори на събитието са Исторически музей –Ботевград и Общински съвет на БСП-Ботевград, чрез Дискусионен клуб с председател Иван Илиев.
В началото на проявата директорът на музея Тодорка Коцева обяви учредяването на общински клуб „Млад възрожденец” от учениците на ППМГ”Акад.проф. д-р Асен Златаров” с ръководители Цанка Маркова и Николай Пеев, преподаватели по история.

Васил Василев приветства младите възрожденци и всички присъстващи. Той съобщи, че общонационалния комитет е създаден преди 3 години, като първият клуб е учреден в Луковит. В момента броя на комитетите в страната са 280 на брой. В тях участват и около 4 хиляди деца, с различни инициативи- пишат есета, грижат се за паметници, обгрижват възрастни хора, полагат доброволен труд, организират благотворителни мероприятия. Общонационалния комитет има Фейсбук страница, посочи Васил Василеви всеки месец се избира клуба на месеца. По думите му всяко дете от клуба ще получи тениска и раница по повод 180 г от рождението на Апостола, както и по една книга. По този повод Велислава Дърева каза,че това трябва да е тефтерчето на Васил Левски.

По-рано днес Васил Василев и Велислава Дърева бяха приети от кмета на общината Иван Гавалюгов, на която директорът на музея Тодорка Коцева и Иван Илиев обявиха намерение за създаване на общински комитет „Васил Левски”. Кметът от своя страна подкрепи идеята, като подчерта,че предшестващата го инициативата от създаването на клуб „Млад възрожденец” е похвална, тъй като в днешно време липсва възрожденски дух у младите хора. „Има криза на ценностите. Това са болките на нашето общество”, добави Гавалюгов.

Във втората част на срещата-разговор Велислава Дърева разказа на учениците неизвестни до сега факти за живота и делото на Васил Левски. Според журналистката от БСП Левски е уникален, защото е триединен в своята същност. „Той е едновременно монах, революционер и държавник. Ако една от тези личности липсва, няма да е Левски , а друга личност. Държавникът Левски мисли за Освобождението на България, но той мисли и оттатък Освобождението”, подчерта Велислава Дърева. По думите й възгледите на Апостола за правата на човека, се събират на една компютърна страница. „Сега човечеството разполага с купища изписани документи, харти, декларации за правата на човека. Тази една страничка натежава пред тях, защото Левски пише всичко това в едно страшно време на робство”, каза още Дърева. Тя пресъздаде факти от тефтерчето на Васил Левски, което вече с превод може да се намери в българските книжарници.

В първия разказ Дърева посочи, че на форзаца на тефтерчето е написан тропара, в чест на светите братя Кирил и Методий. Това е станало през 1872 г, когато Левски отива в Букурещ. Тогава той е избран за Апостол на заседание на БРЦК. Там той живее при Любен Каравелов. Наближава празника на Братята Кирил и Методий – 11 май (по стар стил). Владиката не се съгласява да празнува заедно с „хайманите” и Любен Каравелов казва, че богослужението ще извърши Дякона. Той под открито небе отслужва тържествена света литургия, като са поканени и чужди консули. Така той изпълнява функциите си на държавник.

Вторият разказ пресъздаде написаното от Левски на последната страница на тефтерчето „Упокои се Иван Капитан”,. Иван Капетан -Тодоров е първият български професионален актьор. При едно сражение той пада в ледените води на река Черни вит и се разболява. Хайдутите го носят , а потерята върви след тях. Тогава Капетан моли другарите си да му отрежат главата, за да не я набият турците на кол. Четниците хвърлят чоп, който да свърши тази работа. Иван Капетан е един от най-близките приятели на Левски. Той взима главата и я измива в едно изворче, опява я и я погребва под един бук. Това е един от най-страшните моменти в неговия живот, според Дърева, но не знае, че предстои един друг- още по-страшен, неговото обесване.

Третият разказ на Велислвава Дърева, който представи пред учениците, е свързан с най-веселият момент от живота на Васил Левски. По Йордановден отива в Троянксия манастир, където е създаден първият монашески комитет, начело с игумена Архимандрит Хаджи Макарий. След това тръгва за Троян с представителите на троянския комитет на коне – в снега. В мрака се чува гайда. Оказва се, че в близка кръчма гайдар свири. Левски го пита „Можеш ли да изсвириш стари хайдушки песни?”След това играе ръченица, черпи всички с вино, а той нито капка не изпива. „Това е бил един от най-щастливите моменти в живота на Левски,рядко светъл миг в неговия напрегнат живот, защото е бил сред своите братя монаси и е основал таен комитет”, заяви Велислава Дърева. Накрая тя припомни на младите възрожденци, че Васил Левски е обесен там, където тръгва пътя за Орхание.

Представяте ли си, ние сме в същото това Орхание. Завиждам ви скъпи деца, защото имате много работа, имате много неща да изследвате за Левски!”, завърши беседата Дърева.

За финал Васил Василев отново взе думата като заяви:”Може би точно тук отвън е ходил Левски. Той е обикалял различни места. Тука е бил приеман. Вие особено трябва да сте горди. Вие сте хора с много борчески дух!” Видял разстановка с картченица в една от експозициите на музея той каза, че неговия дядо Димитър Ханджиев е бил картечничар, доброволец в Първата световна война,загинал геройски в Добруджа. „Изводът от всичко това е, че любовта към България остава. Вие сте носители на тази любов! Тук е едно от местата на антифашистката борба и вие трябва да сте горди с това”, посочи Васил Василев.


Източник: balkanec.bg

Коментари (16)

  • Отговори (2) (7)
    1. добавен от: Анонимен 6 Юни, 21:13

    Още едно мероприятие най добрите изследователи живота и дейност на Левски са Иван Стоянов , Дойнов Дойнов и най добрия професор Николай Генчев оборил Николай Хайтов за гроба на Левски , а Дърева е обикновен журналист и сигурно специалист ката Цанка Маркова и другия вярват на журналист .

  • Отговори (3) (3)
    2. добавен от: Анонимен 6 Юни, 21:59

    А? К'во каиш?

  • Отговори (9) (2)
    3. добавен от: Анонимен 6 Юни, 22:01

    Червени! Боклуци! :x

  • Отговори (7) (2)
    4. добавен от: Анонимен 6 Юни, 22:34

    Семпло комунистическо събитие .

  • Отговори (6) (1)
    5. добавен от: Анонимен 6 Юни, 22:42

    Това за учредяването е просто на приказки.

  • Отговори (2) (2)
    6. добавен от: Анонимен 6 Юни, 22:55

    Този Васил Василев, Зуека ли е?

    • (5) (1)
      1. добавен от: Анонимен 6 Юни, 22:59

      Не, пуека е!

  • Отговори (5) (1)
    7. добавен от: Анонимен 7 Юни, 00:22

    Това е Василев където затри завод Мраз в София .

    • (2) (2)
      1. добавен от: Анонимен 7 Юни, 12:20

      А кой затри завод Чавдар в Ботевград? Не е ли един дето сега сина му затрива града и общината?

    • (3) (2)
      2. добавен от: Анонимен 8 Юни, 09:05

      Кой беше кмет по време на затриването на Чавдар? Защо не го спаси?

    • (1) (0)
      3. добавен от: Анонимен 10 Юни, 17:55

      Тульо.

  • Отговори (2) (4)
    8. добавен от: Анонимен 7 Юни, 10:34

    Хора, спрете с този негативизъм! Не ви ли омръзна да пишете неща, които да злепоставят някого, има или няма защо!

  • Отговори (5) (1)
    9. добавен от: Анонимен 7 Юни, 12:07

    Докога тези червени съсипали страната , ще ни учат на разум. Мястото им отдавна е на боклука ,както направиха Полша ,Чехия и други на които завиждаме.

    • (4) (1)
      1. добавен от: Анонимен 7 Юни, 12:20

      Та даже и Албания! :x

  • Отговори (0) (3)
    10. добавен от: Анонимен 7 Юни, 16:35

    добре, че бяха червените боклуци та да можеш да завършиш безплатно висше образование

    • (5) (0)
      1. добавен от: Анонимен 7 Юни, 17:17

      А чудно що ти не можа? Сигурно от мързел? Или от умствена ограниченост?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete