Неделя, 19 Май 2024, 15:53

Венетка Нитова представи великолепни пейзажи от родния край

12 Април 2016, 17:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2473 17


„Роден край – моят живот, сила и вдъхновение" – така звучи темата, вдъхновила художничката Венетка Нитова да сътвори поредната си колекция изящни картини. Изложбата бе представена тази вечер в зала „Орханиец“ на Исторически музей Ботевград. Събитието уважиха много близки и приятели на авторката, а тя не скри възторжената си радост от присъствието им. Сред гостите бяха кметът на с. Трудовец Веселин Драганов, Йорданка Лалчева, общински съветник от ОББО, Албена Петрова, секретар на Община Правец, Веселка Божкова, гл. експерт Култура и вероизповедания към Община Ботевград и др.
 
Венетка Нитова е от Трудовец, семейна, има три деца – две момчета и едно момиче, което е тръгнало по стъпките на своята майка и също рисува. Въпреки че няма художествено образование, г-жа Нитова започва да рисува първоначално с въглен и молив, а първата й изложба е в Ботевград през 1999г. „Първата ми макар и скромна самостоятелна изложба подредих през пролетта на 1999 г. Добрите отзиви и първите откупки ми вдъхнаха сили и кураж да продължа да творя в цветове и форми“, казва авторката.
Постепенно тези рисунки се превръщат в цветни пейзажи, натюрмотри, абстракции. С течение на времето открива общо 5 самостоятелни изложби в Ботевград, по 5 изложби в родния й Трудовец и гр. Правец. В други съвместни изложби – в Мездра, Враца, във Франция, Румъния. Участва в реставрирането на стенописите в църквата в с. Осиковска Лакавица.
 
Споделя, че най-голямото си вдъхновение черпи от природата и именно пейзажите са в основата на днешната изложба. Всяка една от картините е нарисувана с маслени бои. Мотивите в тях изобразяват красотата на нашия край, от там идва и темата на събитието.
„Пролет е, затова в картините има много цветя. Забързани в ежедневието си, понякога ние подминаваме прекрасните неща в живота ни. Посвещавам тази изложба на родителите си“, разчувства се авторката.
 
Директорът на музея Тодорка Коцева поднесе изненада на художничката, като й подари научно списание на английски език, което се разпространява в 20 световни библиотеки. Ботевградчанинът проф. Ради Романски е част от редакционната колегия на печатното издание. На последната му страница той представя картини, притежание на фонда на музея. На подареното от г-жа Коцева списание е поместен именно пейзаж на Венетка Нитова.
 
Кметът на Трудовец Веселин Драганов поздрави своята съгражданка и изрази възхищението си от подредените творби. „Трудовец отново показа, че е кътче на талантливи творци, този път и в сферата на изкуството“, добави той.
 
Картините са предназначени за продажба и ще красят зала „Орханиец“ през следващия един месец, след което ще гостуват и в НЧ „Никола Ракитин“ с. Трудовец.


Източник: balkanec.bg

Коментари (17)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Април, 17:54

    DEDSETO DRAGANOV DA SE IZGONI

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Април, 21:07

    Бе нема кво да се лъжем - по-добре рисува от мен! :uups:

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Април, 21:17

    Поздравления, красота и стил!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 12 Април, 21:18

    №4 нарисувай нещо ти, за това се иска талант и усет към красотата, които ти със сигурност нямаш!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 12 Април, 21:19

    Леле ,ниво-О!!!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Вили 12 Април, 21:50

    Поздравления! Браво за таланта!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 13 Април, 07:04

    Браво! Много красиво!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 13 Април, 08:03

    Стегнете се още дълги години ще Ви вкарва в ред детчето Драганов.Щото е голям пич.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (253)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete