Неделя, 28 Април 2024, 22:31

Видовден - древен български празник, свързан с култа към слънцето

15 Юни 2013, 11:46
(1) (0)
България - Новини
Прочетена: 5611 3


Видовден е един от не много известните и слабо проучени календарни празници. Една от причините за това е, че той не е познат навсякъде в България, а се е чествал само в ограничен кръг региони на западната й част като Годечко, Трънско, Брезнишко и др. Към представата за Видо или Видьо като градушкар насочват и някои обредни практики за предпазване от градушка. В много по-голяма степен отколкото с предпазването от градушки Видовден е свързан с култа към слънцето. Както за дните на споменатите градушкари, така и за Видовден се вярвало, че на него слънцето се обръща за зима. Затова на този ден ставали много рано, преди да изгрее слънцето, та когато изгрее, да го видят как се завръщало назад, към зимата. Видовден се празнува също за здраве на очите и против слепота.На Видовден момите изпълняват магически практики и любовни гадания: мият се с "видовденска" вода, за да са хубави и буйни косите им и да са красиви лицата им; срещу празника те отрязват три стръка от растението шавар, наричат ги на имената на момците, които харесват, и вярват, че до края на годината ще се омъжат за момъка, чийто стрък е израснал най-високо. Позната е практиката момите да изнасят от раклите чеизите си и да ги простират по оградите, за да ги види слънцето, съседите и ергените.
Видовден е свързан и с култа към слънцето. На празника хората стават рано, за да видят как изгрява слънцето. Вярва се, че това ще ги направи здрави и весели. Именници на този ден са Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Юни, 14:53

    Статията ми хареса, но искам да знам, има ли връзка с израза: "Ще дойде Видовден"!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Юни, 21:25

    Надявам се скоро да дойде видов ден и за шефа на Етрополската полиция.Нека прочете "Приказка за стълбата" ,но да внимава ,че по обратния път ще срещне такива отвратени от етрополската полиция като мен. :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Деян 16 Юни, 16:08

    Имаше един Деян Пенков от РУП Етрополе с 21 апартамента и 400 000 лв декларирани. И неговият шеф не знаеше за тези му способности. На Деян.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete