Понеделник, 13 Май 2024, 02:45

„Виртуален музей – Костинброд“ съхранява паметта за града и района

26 Октомври 2023, 16:20
(2) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 625 2


В интернет пространството вече съществува „Виртуален музей-Костинброд“ на следни адрес https://museumkb.alle.bg/ . Това е платформа, която събира в себе си снимки, документи, карти, видеоматериали, статии и публикации, посветени на историческото развитие на гр. Костинброд и селата от общината. В няколко различни категории: галерия, видео и „написаното остава“ намират място различни свидетелства от миналото на Костинброд. Засегнати са различни теми - археология, бит, фолклор, индустриално минало, образование и др.
Потребители могат да изпращат материали за обогатяване на „музея“, като използват формата за контакт, като по този начин „експозицията“ постоянно ще се разраства.
Създател на виртуалния музей е историкът Николай Борисов, като голяма част от материалите са от негова лична колекция. Той споделя: „Виртуалният музей“ запълва един регионален дефицит – в Костинброд, както и в съседните общини (Божурище, Сливница, Драгоман, Годеч) липсва каквато и да е музейна сбирка или институция. За това „Виртуален музей – Костинброд“ е уникално по рода си явление.“ Друго предимство е, че по всяко време и от всяка точка на света „виртуалният музей“ може да бъде разгледан. 
Някои от материалите за първи път се представят, а част от статиите са от лични архиви на историци и археолози, които към момента не са публикувани.
Проектът не претендира по никакъв начин за изчерпателност (а и в тази материя няма как), защото постоянно ще се обогатява и развива. С времето ще се постига все по-голям обем информация, като за това се разчита и на потребителите.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Ками 96 26 Октомври, 17:24

    Виртуален град,виртуален живот, виртуални хора,всичко виртуално,а реалността изчезва. Тъжно, но истина.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Ангел 26 Октомври, 22:55

      Като няма друг това е оиложението. Видяхте ли колко материал е събран?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (237)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (68)
70% Complete