Неделя, 19 Май 2024, 13:36

Виваком пропищя от крадци на кабели

7 Април 2015, 14:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2842 14


Служители в търговски обекти, намиращи се в сградата на магазин Кауфланд Ботевград алармираха за сериозен проблем с комуникациите в района. Става въпрос за кражби на комуникационни кабели. Проблемът започнал още през ноември миналата година. Откраднат е подземен кабел, който оставя обектите в района без достъп до интернет и телефон. Технологичното време за възстановяване на комуникациите е 10 дни, но екипите на Виваком, чиято собственост е кабелът, отстраняват проблема в по-кратки срокове. Въпреки това, в нощта след като е положен новият проводник, отново е извършена кражба на същото място. Това се повтаря многократно вече месеци наред- от фирмата полагат кабел денем, а нощем апашите го задигат. Стигна се и до там, че две отводнителни шахти бяха затворени последователно, за да се предотвратят нови посегателства. Крадците, обаче, се преместват на следващата шахта. Екипи на охранителната фирма реагират максимално бързо, но апашите изчезват за няколко минути. От компанията потвърдиха, че честите кражби в района са причина за технически повреди и прекъсване на услугите, което води до негативни последствия за жителите и работещите там. В становището се подчертава, че компанията работи в тясно сътрудничество с органите на реда в града с цел създаване на механизъм за превенция на кражбите.
 
Работещите в търговските обекти, които реално са възпрепятствани да вършат служебните си задължения, поради липсата на комуникации, са наясно, че нито охранителната фирма, нито полицията може да сложи хора на всяка шахта, но смятат, че подмяната на апетитния за крадците меден проводник с оптичен би бил трайно решение на този проблем. От Виваком, обаче са категорични, че към момента компанията се е фокусирала върху превенция на кражбите, които ощетяват потребителите. „Смятаме, че това е проблем от голямо обществено значение, който трябва да намери своето трайно разрешение”– твърдят от оператора. Според телекомуникационното дружество изграждането на оптична мрежа е дълъг процес, който изисква технологични ресурси и докато той трае, трябва да бъде защитено правото на абонатите да използват безпроблемно услугите в съществуващата инфраструктура.
 
От ноември м.г. до сега в РУ- Ботевград са образувани общо 3 досъдебни производства по повод извършени кражби на кабели в района.- потвърдиха за balkanec.bg и от пресцентъра на ОДМВР- София област. По всички тях се извършват активни оперативно-издирвателни действия за установяване на извършителите и разкриването на извършените престъпления. В тази връзка се извършват проверки в пунктовете за изкупуване на вторични суровини за установяване на нерегламентирана търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали. С  превантивна цел и с оглед ефективното противодействие на престъпните посегателства върху кабелната мрежа са проведени работни срещи между служители на МВР, охранителната фирма и представители на телекомуникационния оператор, на които са набелязани съвместни мерки и са координирани начините за бързо взаимодействие.
 
Те, обаче, към момента са безрезултатни, тъй като кражбите не спират. В нито един град мобилният оператор не е бил жертва на такова мащабно посегателство. Кражбите се извършват буквално всяка нощ. Най-пресният пример е от изминалата нощ, когато в района на бл. 4 в жк „Саранск” са откраднати 3 кабела по 70 метра всеки. Вчера, пък, са изчезнали 67 метра 300-чифтов кабел между ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и площадката на Микроелектроника. В неделя е установена липсата на 3 99-метрови кабела между магазин „Алпредо” и фирма „Гесик”, а предния ден – 78 метра пред бившия ДАП.
Никой не се ангажира да отговори на въпроса кога най-после ще спрат кражбите.

Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Април, 15:29

    Това говори зле за управлението на Общината и органите на Полицията.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Април, 15:51

    За какво управление говорим? Някой да се интересува от тези проблеми?
    Градът е заприличал на сметище. Разрушени настилки, обществени сгради и др.
    Голяма битова престъпност , с която никой не се занимава. На фона на всичко това, всяка вечер нагло ни се обяснява КОЛКО МНОГО СЕ ПРАВИ.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Април, 16:35

    To4no taka nqma politsiq

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 7 Април, 17:01

    Ben laden I kompaniya tova sa I vsichki gi znayat

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Сапьора 7 Април, 17:09

    В България не останаха ли противопехотни мини? Две, три мини и неизвестния извършител става известен пациент. Дали на бърза помощ или на погребална агенция, зависи от късмета му.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 7 Април, 19:59

    Всички полицай са корумпирани мършави гейове и педеруги.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 7 Април, 20:31

    ПОЛИЦИяТА Е В УПЛАХ :x И ХОРАТА СА В УПЛАХ :x

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 7 Април, 20:51

    И полицията ги знае - но си трае? Защо ли ?

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 7 Април, 21:28

    #5 много правилно мислиш само така

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (250)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete