Неделя, 8 Септември 2024, 02:31

Вижте какво посреща влизащите в България през Калотина

22 Юли, 22:51
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 4057 2


Нови табели за културни забележителности са поставени непосредствено след преминавате на ГКПП "Калотина".

Указателни табели, насочващи към Чепърлянския и Разбоишкия манастир са поставени в началото на АМ "Европа". Така двата манастира са първите забележителности, които всички чужденци, влизащи в Родината ни през Калотина, могат да посетят. Освен на самата магистрала, табели са поставени и на още едно място в Калотина. За сметка на това обаче прави впечатление, че на възлови кръстовища по пътя, водещ към културните и религиозни забележителности, такива табели липсват. И ставайки дума за път към манастирите - той не е в никак добро състояние и на места труднопроходим.

Разбоишкият манастир "Въведение Богородично" се намира в живописна местност на около 1–2 километра от годечкото село село Разбоище, в дефилето на река Нишава, на 9 километра югозападно от Годеч. Някои автори, смятат, че манастирът съществува от XIII – XIV век. Запазените фрагменти от старата живопис в манастирската църква по стилови особености се отнасят към края на XV и началото на XVI век. През XVIII – XIX век разцъфтява скалното отшелничество. В 1841 година манастирът е обновен основно. По време на национално-освободителните борби манастирът приютява дори Васил Левски и неговия спътник Матей Преображенски. Една от основните забележителности е скалната църква. В последните години духовната обител и района около нея се превръща в често посещавана туристическа дестинация, съчетаваща природни и културни забележителности.

Чепърлянският манастир „Света Петка“ е манастир край село Чепърлянци, община Драгоман. Неговата история започва през 1880 г. и е свързана с дядо Андрея Манов, който след редица трагедии открива основите на стар храм и съгражда съвременния. Ако се следват новите табели от АМ "Европа" и се премине през село Чепърлянци, по черен път се продължава към малкото манастирче, разположено в прекрасна равнина, заобиколена от планински и хълмист терен. По този маршрут туристите преминават първо покрай Чепърлянския манастир, след което се продължава към Разбоишкия.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анатоли Николов 25 Юли, 16:51

    Пътя до манастирите е за високо проходими автомобили. Община Драгоман да помисли по въпроса с пътя. Манастирите са прекрасни.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete