Вторник, 21 Май 2024, 10:44

Вижте кои от санираните сгради се освобождават от данък

3 Февруари 2015, 12:56
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3945 11


Данъците на недвижимите имоти ще се повишат неименуемо след саниране на сградите, което държавата осигурява безплатно от тази година. Това е подобрение на имота, което следва да се отбележи в годишните данъчни декларации и ще рефлектира върху данъчната оценка. Данъкът се дължи съответно на база на данъчната оценка. Това каза за balkanec.bg Дочка Стефанова – Началник отдел „Местни данъци и такси” в Община Ботевград. Според нея друг е въпросът, каква политика ще провежда съответната община.
 
„Много важно е обаче гражданите първо да предекларират това обстоятелство, че са санирали жилището си. При всяко подобрение на имота, всеки един собственик трябва в двумесечен срок да подаде данъчна декларация, след приключване на процеса на саниране. Другата страна на въпроса е, ако Общинския съвет вземе решение да промени Наредбата, с която да е видно, че няма да се вдигат местните данъци и такси”, коментира Стефанова.
 
По думите на Началникът на „Местни данъци и такси” от 12 март 2013 г влиза в сила промяна в Закона за местните данъци и такси, по силата на която някои от собствениците на санираните сгради се освобождават от данък. Условието обаче е да имат сертификат за енергийна ефективност, издаден от лицензирана фирма, подчерта Дочка Стефанова. Според това условие сградите, въведени в експлоатация след 1 януари 1990г и преди 1 януари 2005г и получили сертификати с клас на енергопотребление „С” по силата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради се освобождават от данък сгради за срок от три години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата. Ако собствениците на тези имоти прилагат мерки за оползотворяване на възобновяеми източници за производство на енергия за задоволяване нуждите на сградата клас „С”, също се освобождава от данък сгради за срок от 10 години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 13:15

    Стига с това "..ДЪРЖАВАТА ОСИГУРЯВА БЕЗПЛАТНО..."-НЯМА НИЩО БЕЗПЛАТНО-все някой трябва да го плати г-жо Дочке! Обикновено го плащат данъкоплатците...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 14:14

    Айде замина санирането автоматически започваш да плащаш по високи данаци заштото всичко минава документално и почваш да връшташ парите за саниране а инече когато си го направил сам никои не те знае и Дочка боклука не те търси лъсна и тази измама

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 14:34

    Не беше най-подходящ коментара на Дочка.Да,трябва да се отрази промяната,но със сертификата,издаван ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от изпълнителя не се плаща данък следващите три години.ДЪРЖАВАТА ПОЕМА ВСИЧКИ РАЗХОДИ ПО САНИРАНЕТО.Кой разбрал,разбрал,който -не ще прецака комшийте си.Това е.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 14:39

    Само умните съкооператори ще се възползват от екстрата.Глупаците ще подсмърчат,ще коментират и накрая ще се заврът в кочинките си.На половината от тия "опак човеци" да поискаш да им смениш безплатно панелките с хубави нови жилища ще намерят някаква "ДАЛАВЕРА ' и ще откажат.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 14:41

    Започва преброяването на умните и глупаците.Умните ще си направят живота по-хубав,а глупаците ще обясняват каква е тази далавера.Когато разберат,че са се минали и програмата ще е отминала.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 14:47

    Много ясно че това е предизборна измама ще се санорат няколко блока в София и толкоз и ще кажат вервайте ни другия път ще сте вие

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 3 Февруари, 16:10

    Не знам кои са умниците и кои глупаците ,но това е заем от 1млрд.който държавата се задължава да изплати от бюджета рано или късно,т.е. от всички нас.Само дето една доста голяма част ще бъдат откраднати от подходящите Партийни мафиоти. Така че кои са умните и кои глупавите в случая е много спорно....е доста по-сложно е да мислиш!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Б 3 Февруари, 17:18

    Ако са си санирали жилищата със собствени средства може да не плащат данъци 3 години, но след като държавата прави това безплатно трябва поне данъците да си плащат, защото това са парите на всички нас

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: анонимен 3 Февруари, 19:48

    Подобре 10,20лв повече годишно и 100лв по малко месечно.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: anonimen 4 Февруари, 22:25

    Kato ne iskate da sanirate parite schte potekat ne vav vaschite djobove. Parite sa otpusnati. Ste pischa 10,schte saniram 5 tolkova lesno se praviat pari v Etropole bes da iskate sertifikati ste sagubeni.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (260)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (141)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (54)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (72)
70% Complete