Петък, 19 Април 2024, 05:50

Вижте най-атрактивните возила на Ретро парада

3 Май 2014, 16:34
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4831 0


На провелия се днес Автомобилен ретро парад в Ботевград, любителите на ретро автомобили имаха възможност да видят няколко екземпляра, които привлякоха вниманието с визия и специална поддръжка на автосалоните. Голяма част от тях се използват от собствениците им в ежедневието, а някои от тях дори разполагат с няколко такива автомобили. „Трябва да уважаваме труда, знанията и уменията на участниците и това, че можем да видим тези автомобили, да се запознаем, какви модели са се произвеждали.”, каза пред наш репортер адв. Генчо Запорожанов, един от организаторите на парада. Предлагаме на вашето внимание информация за някои от ретро-моделите.
 
„Рено 110 А” - Алпин, (снимка 1) модел от 1968 г , изпреварил своето време. Получи специалната на града на Български автомобилен клуб „Ретро” и „Ретро клуб” Ботевград. Автомобилът  е произведен в България преди три години ръчно от механик, приятел на собственика Валери Монджилов от София.Правен е в продължение на 4 години. Мощността му е 52 конски сили и е с 1,3 мотор. Материалът е стъклопласт, който не гние, тежи 680 кг, и е с височина 110 см. През годините марката се използва изцяло  за спортни цели - ралита. Братя Чубрикови, които печелят преди време рали „Златни пясъци” карат именно този модел Рено. Валери Монджилов също го използва само за състезания в  ралита  в България, Гърция, Германия и други държави.
 
Джип „Уилис”, (снимка 2), 1942г - САЩ, 60 к.с., собственик Румен Николов от Трудовец. Оригинален военен джип, участвал във Втората световна война. Собственикът се включва за трети път в парада. Николов притежава джипа от 6 години. Внесен е в България през 1965 г от Нормандия. По негови думи първоначално военната машина е била в много лошо състояние и е реставрирал в продължение на две години. От една година е технически изряден и е в движение.
 
„Desoto-custom” (снимка 3), 1951г - САЩ, 100 к.с. Единствената регистрирана в Европа. Собственикът му Любомир Николов от София е любител - реставратор на стари коли от 2007 г. Това е петият му поред автомобил, който реставрира. „Desoto-custom” ремонтира в продължение на 2 години с помощта на приятели и баща му. Голяма атракция е възстановения салон, който е абсолютно луксозно изпълнение. С нея вози абитуриенти и младоженци. На колата са извършени основен ремонт на двигателя, подложена е на  песъкоструйка и грундиране и др. Николов кара в ежедневието няколко коли, но преобладават - старите:  „Варшава” (1963г), „Фолксваген” Дутел (1963 г), „Линкълн”Континентал (1977г), „Москвич” Рила (1966г). В момента реставрира „Пакард” (1940). Автомобилният ретро-парк на 35-годишният софиянец се намира в кв.”Младост”. В следващото издание на Автомобилния ретро парад възнамерява да участва с „Пакард”.
 
Мотор М 72, 1959 г., (снимка 4), производител СССР. Собственик Васил Манолов от София, притежава го от 8 години. Постоянно шофира руското возило и до момента е безотказно. Закупил го е от Стара Загора.
 
„Меркури” - Гранд Маркиз, 1989г, САЩ, 150 к.с. и „Мерцедес” Бенц W111/220S, 1961, 110 к.с., производител ФРГ. Собственик на двете возила е Цветелин Цветков - DJ Holliday, Ботевград. (снимка 5)
 
Трабант „Опера” 001 - лимузина,(снимка 6),  ГДР, произведена 2009г, 26 к.с. Собственик Цветан Найденов от София.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete