Неделя, 5 Май 2024, 20:40

Вижте целия текст и мотивите за решението на ДК за наказание на Балкан

12 Юни 2014, 13:05
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1065 1


Дисциплинарната комисия на БФБаскетбол наказа Балкан с 3000 лева и вече бившият старши треньор на тима Александър Тодоров с 1000, по доклад на дежурния представител на мача срещу Черно море Порт Варна от серията за бронза в НБЛ. Предоставяме Ви възможност по-долу да се запознаете и с пълния текст и мотивите решението на Дисциплинарната комисия:

На 09.06.2014 г. в заседателната зала на Българската федерация по баскетбол се проведе редовно свикано заседание по предложение и в присъствието на Президента на БФ Баскетбол г-н Георги Глушков, при услията на чл. 3, изр. 2 –ро от Дисциплинарния правилник на БФБ и при наличие на кворум на Дисциплинарната комисия към Българската федерация по баскетбол. На заседанието присъстваха Камен Каменов – председател на Дисциплинарната комисия, Мария Стоянова, Любомир Борисов, Тодор Иванов – членове на Дисциплинарната комисия.
Разгледан бе подписан доклад от дежурния представител Любомир Амиорков от 23.05.2014г. и подписан рапорт за инциденти от 24.05.2014г. от дежурния представител Любомир Амиорков и старши съдия Борислав Пелтеков за срещата – финал за трето и четвърто място от НБЛ, играна в град Ботевград между отборите на БК Балкан и БК Черно море - Порт.
В доклада и рапорта подробно са описани инцидентите по време на срещата и от тях става ясно, че след отсъдено техническо нарушение на скамейката и старши треньора на БК Балкан е последвала бурна реакция на съдийското решение в 17 – та минута и  при резултат 30:32 в полза на отбора на БК Черно море - Порт няколко състезатели от резервната скамейка и старши треньора на БК Балкан г-н Александър Тодоров, който вече веднъж е бил предупреден за поведението си, реагират остро срещу отсъждането на Б. Пелтеков. След техническото на терена е влязъл един господин, представил се за член на ръководството и спонсор на Балкан, който е отправил груби словесно нападки и е призовал отбора да напусне терена в знак на несъгласие със съдийското отсъждане. Това решение е било подкрепено с жестове и апел към отбора да напусне терена и от кмета на община Ботевград, г-н Георги Георгиев. Междувременно към съдийската маса са полетяли бутилки с вода и са започнали да навлизат на игралното поле зрители, които са търсели обяснение от съдийската бригада. Цялата зала е скандирала думата „мафия” по адрес на съдиите, главния мениджър на лигата и президента на БФБ. Отборът на домакините е напуснал терена и при изваждането на съдиите с охрана по тях за заваляли бутилки с вода, като една от тях /от 1,5 л/ е ударила старши съдията Б.Пелтеков и му е образувала хематом. Вече и отвън пред съблекалните дежурният представил на срещата /Л.Амиорков/ е провел сериозен разговор със старши треньора на Балкан, членове на ръководството и гореспоменатия спонсор на отбора, като били отправени многократни апели отборът да се върне на терена и срещата да продължи. Въпреки че били подробно запознати с последствията от това сериозно дисциплинарно нарушение и даденото им немалко време за трезва преценка, ръководствто на Балкан е отказало да върне отбора на терена и мачът да продължи. При тази ситуация, съгласно Правилника срещата е била окончателно прекратена и е отсъдена служебна победа за отбора на Черно море – Порт. След официалното обявяване, че срещата е прекратена, свободното напускане на спортния обект е било силно затруднено от феновете, обградили залата. Само благодарение на усилията на местните органи на реда, президентът на БФБ, главния мениджър на лигата и съдийската бригада са успели след около 1 час и 30 минути да напуснат района, извозени с полицейски коли до районнто управление на МВР. Там след изчакване още около час, са били докарани от полицейските служители и личните автомобили на президента на БФБ, служителите на лигата и съдиите. При направен оглед се установило, че личният автомобил на съдията Ивайло Ресиловски е умишлено и сериозно одраскан, за което надлежно е бил съставен констативен протокол в районното полицейско управление. При отпътуване на всички служебни и официални лица, с оглед подсигуряване на сигурността и избягване на допълнителни инциденти, се е наложило групата автомобили да бъде съпроводена от полицейския ескорт до напускне на границите на града.
На заседанието бе поканен и даде разяснение г-н Л. Амиорков – дежурен представител на въпросната среща и член на Дисциплинарната комисия. Той потвърди гореспоменатите факти и уточни за изключително враждебното и негативно настроение спрямо съдийската бригада, както и описа отново хвърлянето на бутилки и опитите за саморазправа със съдийската бригада при прекратяване на срещата в 17 –та минута и насочи Дисциплинарната комисия към факта, че когато отборът е изваден извън игрището, както във въпросния случай, независимо по каква причина и кой е дал нареждане за това, отговорност трябва да понесе старши треньорът на отбора г-н Александър Тодоров.
Дисциплинарната комисия, разглеждайки и изслушвайки ясните, категорични и мотивирани източници на информация за този случай, мотивирано се произнесе:
На основание чл. 28, буква А от ДП на БФБ „Длъжностно лице, наредило на отбора да напусне срещата и по тази причина тя е била прекратена, се наказва с глоба, ако по доклад или представени доказателства, ДК не наложи по – тежко наказание” и при извършеното дисциплинарно нарушение, Дисциплинарната комисия налага глоба в размер на 1000 лева на г-н Александър Тодоров.
На основание чл. 34 от ДП на БФБ „За нарушаване на установения ред преди, по време или след завършване на среща по баскетбол /навлизане на терена, блокиране на съдийската маса, заплахи към длъжностните лица, хвърляне на предмети на терена и/или на територията на спортното съоръжение, опасни за здравето на участниците, и /или други непристойни прояви, които създават ненормална обстановка на терена и извън него/, наказанието е провеждане на до 5 срещи пред празни трибуни или глоба в размер до 3000 лева” и при извършеното дисциплинарно нарушение, Дисциплинарната комисия налага глоба в размер на 3000 лева на БК Балкан – Ботевград.
По доклад на дежурния представител от срещата между отборите на Балкан и Черно море – Порт Варна от 23.05.2014г. и рапорт за инциденти от 24.05.2014г. на основание чл.28а и чл.34 от Дисциплинарния правилник на БФБ.

 
Дисциплинарната комисия РЕШИ СЛЕДНОТО:

1. Наказва треньора на БК Балкан г-н Александър Тодоров на основание чл.28а от Дисциплинарния правилник с глоба в размер на 1000 лв.


2. На основание чл.34 от Дисциплинарния правилник наказва бакетболен клуб Балкан с глоба от 3000 лв.

Източник: BGbasket.com

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Юни, 20:04

    Пък ние си мислехме други неща. :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete