Неделя, 19 Май 2024, 19:08

Владимир Житински оценява студенти по архитектура в конкурса "Академия ГРАДЪТ"

9 Юли 2015, 09:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2486 9


88 проекта на 90 млади българи от 9 европейски и 7 български университети по архитектура и технически науки участваха в конкурсa на "Академия ГРАДЪТ" The CITY Academy Awards 2015.

Второто издание на „Академия Градът” – амбициозна инициатива на ГРАДЪТ Медиа Груп, е конкурс за иновативни проекти и идеи,предназначен за български студенти, обучаващи се в България и чужбина, както и млади специалисти в областта на архитектурата и техническите науки на възраст до 30 години. 

Стартирала успешно през 2014 г., „Академия Градът” има за цел да предостави платформа за комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради у нас и по света.  След анализи и дискусии с партньорите, менторите и участниците в пилотното издание, проектът се трансформира в международен конкурс, в което освен възпитаници на български университети ще могат да се включат и българи, обучаващи се зад граница.  Участниците в „Академия Градът” 2015 представят свои идейни проекти в три категории - Градове на бъдещето (решения за градска среда, зони за отдих и развлечения), Сгради на бъдещето (жилищни и офисни сгради, среда за обитаване и работна среда), Инфраструктура на бъдещето (градска транспортна инфраструктура, магистрали, пътища, тунели, мостове).  Успешният финал на конкурса ще бъде отбелязан на 15 юли с изложба и награждаване на отличените проекти в Sofia Event Center. Събитието представлява своеобразно представяне на младите архитекти и инженери пред изявени преставители на обществените и професионални  среди, както и инвестиционната общност в България.

Председател на журито, което определя наградените участници, е министърът на регионалното развитие и благоустройството и млад световен лидер Лиляна Павлова. Тя ще връчи и  наградата на победителя  в категория "Градове" в  конкурса The CITY Academy Awards 2015.

В журито участва и Владимир Житински, основател и собственик на „Джи Пи груп” ООД, има над 20-годишен опит в строителството, ръководи екип от над 550 души. Управляваната от него компания е изградила в качеството си на главен изпълнител над 1000 обекта на територията на България, Сърбия, Хърватия, Македония, Гърция, Русия.    Конкурсът Тази година в конкурса The CITY Academy Awards 2015 имаха възможност да участват български студенти и млади професионалисти до 30 г. – възпитаници както на всички български специализирани учебни заведения, така и на водещи университети в Европа.  

Българските университети са Университет по архитектура, строителство и геодезия, Висше строително училище "Любен Каравелов", Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Нов български университет, Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", Лесотехнически университет – София и Технически университет – Габрово. Чуждестранните университети – партньори на инициативата са  Италия - Politecnico di Milano, Италия, Delft University of Technology, Холандия, Architectural Association School of Architecture, Coventry University, Manchester School of Architecture, Великобритания, Ghent University, Белгия, Ecole Nationale Superieure d’architecture de Paris la Villette, Франция, Lillebaelt Academy of Professional Higher Education, Дания и Aalto University, Финландия.   Участниците в тазгодишното издание представиха своите идейни проекти в три категории: "Градове", "Сгради" и "Инфраструктура".   Проектите се подаваха от 1 май до 15 юни 2015 г. и до 14 юли ще бъдат оценявани от журито онлайн чрез сайта на конкурса. Двуседмичният период на журиране приключва с номинация на най-добрите проекти и награждаване на официална церемония. Ментори и жури в The CITY Academy Awards 2015 са доказани професионалисти, архитекти, строители, инженери, инвеститори, както и представители на компании - партньори на инициативата, лидери в съответната област на индустрията - GP Group, EuroAliance, Planex, PST Group, Комфорт, PlH, ORT, AMF, ALUKÖNIGSTAHL, Etem, Оргахим.   

Финалът На 15 юли в Sofia Event Center ще бъде експонирана изложба с проектите на всички участници в The CITY Academy Awards 2015. Тя ще бъде отворена от 10.00 ч. до 20.00 ч. за посещение от широката общественост и професионалната общност. От 17.00 членовете на журито ще имат възможността да се срещнат с авторите на проектите и да зададат своите въпроси. Финалното заседание на журито за определяне на най-добрите проекти е от 18.00 до 18.30 ч., след което следва връчването на наградите на отличените проекти.  

Проектите на младите професионалсти могат да бъдат разгледани и на сайта на конкурсаwww.thecityacademyawards.bg    

Нека „Академията“ да се окаже онази спойка между реалността и висшето образование - в България или в чужбина, платформа, където да представиш себе си и идеите си и да получиш откровено мнение и оценка, пространство за смелите млади хора, които искат да експериментират, без това да се отрази на оценките и дипломата им, пространство за игра с материалите, моделите, технологиите, казват в интервю участниците в първото издание на „Академия Градът“.


Източник: Градът.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Юли, 11:38

    Житински е долен мафиот златев го набута в схемите иначе нищо неставаше от този мошеник

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 9 Юли, 12:21

    Горките студенти по архитектура!

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Юли, 16:21

    #5много ги разбираш нещата .Кажи си мнението в очите на Владимир несмееш защото си смотан коч анонимен.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Юли, 18:17

    abe kakvo ni zanimavate s tozi kradliv prezervativ

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: vazmezdieto 10 Юли, 15:29

    palen mafiot obgraden ot izmekiari i mekata kitka karabeliov :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (253)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete