Неделя, 5 Май 2024, 22:05

Време за активно строителство - интервю с инж. Валентин Михайлов - Заместник-кмет на община Своге

1 Май 2019, 08:25
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2027 3


– Г-н Михайлов, ако проследим по точки поименното разпределение по обекти за строителство и основен ремонт в общината за 2019 г., ще видим, че в града са предвидени около 14, а в селата – близо 40 ,т.е. три пъти повече, като в по-големите кметства има по няколко. Това показва, че са взети предвид основните искания на повечето кметове. До края на годината вероятно ще бъдат извършени и ремонти на допълнителни обекти. Какъв процент от бюджета на Община Своге са предвидените средства за изпълнение на строителната програма и в сравнение с други години тя по-голяма ли е?

Предвидените средства за изпълнение на строителната програма в сравнение с предишните години са много по- големи. Към Поименния списък трябва да прибавим и обектите от ДФ „Земеделие“, както и тези, финансирани с целеви средства от Министерски съвет и други ведомства. В тази връзка е хубаво да припомним, че предстои завършване на Напорния резервоар в кв. Козарника, както и реконструкцията на междублоковите пространства в града. Коректно е да се каже, че съвместно с кметовете по места се извършват аварийни ремонтни дейности на водопроводи, общински сгради, улици. Ще допълня, че Мандатната програма на кмета на Община Своге за периода 2015-2019г. отдавна е изпълнена, дори преизпълнена. В момента работим върху няколко основни проекта, които ще бъдат изпълнени през следващите години- укрепването на свлачището в кв. Старо село в града, изграждането на парка и дигата в кв. Бобковица, мостът над река Искър, рекултивацията на старото депо.

С влизането в експлоатация на напорния резервоар в кв. Козарника до каква степен ще се реши проблемът с водоснабдяването, като се има предвид, че и с. Церово е включено в главния водопровод, а през лятото то е на режим. И това, което очакват жителите на Своге – ще се гарантира ли по-чиста питейна вода?

През лятото ще бъде въведен в експлоатация Напорния резервоар в кв. Козарника в град Своге. Надявам се по този начин да бъде окончателно решен проблемът с водоснабдяването в село Церово и града. Резервоарът ще гарантира по-чиста питейна вода чрез процеси по обеззаразяване и утаяване.

Освен обичайните ремонти, свързани с водоснабдяването и четвъртокласната пътна мрежа, този път са предвидени доста повече средства и за реновиране на училища и детски градини например. Това означава ли, че приоритетите на Общината са се увеличили?


Реновирането на училищата и детските градини винаги са били приоритет на общинското ръководство. Мога смело да заявя, че след последните ремонти на детските градини, те са едни от най-хубавите в областта. На 17-ти април бе направена първа копка на физкултурния салон в СУ „Иван Вазов“ – гр. Своге. Предстои първа копка и на детската градина в с. Томпсън. Изграждането на нова детска градина е обещание към жителите на селото, което стриктно изпълняваме. По проекта работим вече година. Плановете са през септември новата детска градина да посрещне първите си възпитаници. Поради наличие на деца за две групи, предстои да бъдат извършени ремонти и в детските градини в селата Искрец, Бов и Церово. В края на мандата не трябва да има проблеми в нито едно детско учебно заведение. Това е нашият ангажимент към жителите на община Своге.

– Започна сезонът на активното строителство и на много от обектите се работи усилено. Има вече и завършени – например ул. „Страцин”с част от междублоковото пространство в града. Какво още предстои да се започне до края на април? На какъв етап са големите обекти, чието строителство ще бъде финансирано с целеви субсидии т.е. извънбюджетни средства?


В момента тече процес по обявяване на обществени поръчки, свързани с обекти от Поименния списък. Те са достъпни на официалния сайт на общината и всеки може да се запознае с тях. По- важните са реконструкцията на ул. Каменярска в града, междублоковите пространства, рехабилитацията на уличната мрежа. Предстои откриване на строителната площадка на 3-ти май на ремонтните дейности на улиците в с. Владо Тричков и в с. Церово. С това отговарям и на другия Ваш въпрос за финансирането на обекти с целеви средства. Надявам се през лятото да стартира и ремонтът на спортната площадка в НУ „ Д-р Петър Берон“ – кв. Дренов. Разбира се, предстои много работа след зимния сезон по ремонта на общинските пътища, изкърпване на четвъртокласна пътна мрежа, рехабилитация на водопроводна мрежа и съоръжения.

– Един основен проблем, който основателно тревожи жителите на Своге, е гробищният парк. Разширението, което вече се прави там, макар и частично, ще го реши донякъде. А после? От години се мисли и действа по въпроса за нов терен, но все още не може да се реши генерално. Каква е позицията на Община Своге?


В момента се извършва ремонт на оградата на терена за озеленяване, където е разположен гробищният парк в кв. Старо село в града. Със собствени средства от близо 1 година, Община Своге почиства терена на парка и прилежащите пътеки, изсича опасни дървета и храсти с цел максимално използване на пространството. Преди година имаше идея за нов терен в кв. Бобковица, но в последствие отпадна. Сега теренът е предвиден за изграждането на градски парк. Засега остава отворен въпрос, който се надявам в бъдеще да получи разрешение.

– Започна и подмяната на износените съдове за смет. Вече са подменени почти всички кофи тип „Мева“ в населените места, както и 4-кубиковите контейнери по главния път от с. Владо Тричков до Гара Лакатник и в селата Искрец, Церово, Лакатник. Предвижда се това да стане и в останалите населени места на общината, като се подменят и контейнерите тип „Бобър“. Почистиха се и много нерегламентирани сметища. Какво още предстои в тази посока и ще налага ли Общината някакви санкции на хората и фирмите, които замърсяват околната среда?


През последния един месец на територията на общината бяха почистени няколко нерегламентирани сметища в кварталите Бобковица, Зли Дол, 8-ми тунел в гр. Своге, района под завода ЗМКИ – с. Свидня, част от които бяха предпоставка за намаляване на речната проводимост на прилежащите реки. На 19-ти април община Своге организира пролетно почистване на своята територия. Бяха почистени районите около обществените сгради и терени, площади, детски площадки. Продължаваме да полагаме усилия в тази посока, като при установяване на нарушителите, същите ще бъдат санкционирани.

Колкото до глобите, винаги съм знаел, че по пътя на убеждението и добрата дума, може да се свърши много повече работа, отколкото с административни санкции.

– Всичко това е само част от Мандатната програма на кмета на Община Своге. Ще бъде ли тя изпълнена до местните избори през м. октомври?

Още веднъж мога да заявя, че Мандатната програма на кмета г-н Емил Иванов, видно и от годишните отчети е максимално изпълнена. Всяка година се добавят нови обекти, които очертават нова посока за развитие на общината. Личното ми мнение е, че с построяването на парка, градът ще придобие нов облик и ще се превърне в прекрасно и атрактивно място за живеене. А дотогава, ни предстои много работа, всеки ден.

Цвета Порязова

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Баш майстора 1 Май, 17:19

    Опааа, време е за активно крадене.

  • Отговори (2) (1)
    2. добавен от: Анонимен 1 Май, 19:24

    Джамията в центъра, кога ще се дострои? Рамазана наближава!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Нямам 4 Май, 01:52

    Тива в центъра не е джамия , и голяма част от проектите се осъществяват , не бъдете толкова груби , показвате колко сте малоумни!!! За това сме на това дередже , а и не сте инересни на никого , селяци!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete