Събота, 18 Май 2024, 23:02

"Времето е в нас и ние сме във времето" – 142г. от обесването на Апостола

19 Февруари 2015, 12:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1452 0


На този ден целият български народ се прекланя пред великото дело на Васил Левски – личност, икона, борец за свобода, оставил трайни следи в Българската история. Община Ботевград, ОУ „Васил Левски" Ботевград и Исторически музей Ботевград организираха честване по повод 142г. от обесването на Апостола под надслов „Времето е в нас и ние сме във времето”.
 
Програмата в Исторически музей откри г-жа Евгения Иванова, директор на ОУ „Васил Левски”. Тя припомни колко значима е личността на Левски и че той е повод за национална гордост. Първокласнички от Мажоретен състав към учебното заведение с ръководител Иванка Райкова зарадваха гостите със своя танц. Хорът към училището с ръководител Весела Панайотова показа своите певчески умения.
Събитието се пренесе в зала „Орханиец” на музея. Гости бяха Йорданка Лалчева, председател на ОбС Ботевград, секретарят на Общината Цеца Иванова, Веселка Божкова, главен експерт Култура и вероизповедания. Присъстващите запазиха едноминутно мълчание в знак на почит към делото и паметта на Апостола. Програмата подготви г-жа Снежана Геновска, преподавател по Информационни технологии в ОУ „Васил Левски”, която бе и водеща, и се реализира с помощта на Светлин Йотов, ученик в ПМГ "Акад. Проф. Д-р Асен Златаров".
Гостите в музея имаха възможността да изгледат презентация, разказваща житейския път на Левски – от раждането му, организирането на тайни революционни комитети,  до неговата гибел. Специално участие взеха Виктория Иванова от V клас, която се превъплъти в ролята на Времето, Ивайло Кардашев от V клас влезе в образа на Левски, а Александър Малинов от VII клас се преобрази в ролята на Гаврил Бънчев. Г-жа М. Цонкова и г-жа Ст. Вълчинова, бивши учители в ОУ „Васил Левски”, изпяха „Песен за Васил Левски” и „Жалният славей”.
 
Към края, директорът на учебното заведение Евгения Иванова благодари на всички гости и на г-жа Геновска за реализирането на програмата. Директорът на музея Тодорка Коцева покани присъстващите във фоайето, където бе подредена документална изложба за Левски.
 
„Дори в света да тупти едно българско сърце, Левски ще продължи да крачи през времето във Вечността…”


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete