Вторник, 30 Април 2024, 10:35

"Всяко дете трябва да се движи и да има физическа активност; Най-големият проблем при децата е затлъстяването" - Димитър Алексиев, треньор на Детския футболен отбор - Драгоман

14 Април, 09:43
(2) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 655 0


Димитър Алексиев е треньор на Детския футболен отбор на Драгоман от близо 2 месеца. Първоначално тренира 12 деца – 11-12 годишни, а сега вече са 20 футболисти. Има и още една група от по-малки деца – 7-8 годишни - „Първи стъпки във футбола“.

Под ръководството на Димитър Алексиев е тренирал и Мартин Стойчев – още като дете, в периода от 2011 до 2018 г. Както е известно, на 26 януари 2024 г. Стойчев подписа договор със столичния гранд ЦСКА София.

„За него имах интуиция че ще стане успял футболист“, споделя треньорът Димитър Алексиев. 

- Митко, когато дойдат децата за първи път на тренировка, правиш ли предварителна преценка? Връщал ли си деца, /защото има и такива треньори/ ако според теб нямат качества за футболисти – бързина, пъргавост, техничност; Да им препоръчаш да се насочат към друг спорт?

- Няма да върна никой и никога не съм връщал деца. Ще дам всичко от себе си, за да придобие това дете физически, технически и морално-волеви качества, докато тренира при мен. Всяко дете трябва да се движи и да има физическа активност, защото при децата най-големия проблем в момента е затлъстяването. Освен това, едно дете до навършването на 18 г. възраст, търпи няколко израствания и не може да се каже в началото дали то има качества за футболист или не. Те може да са скрити в него и треньорът трябва да ги извади на показ – да имаш подход в тренировъчния режим, чрез подходящи думи и чрез езика на тялото, да накараш детето да разгърне спортния си потенциал. Никой не може да каже със сигурност дали дадено дете ще стане футболист. Изисква се време. От огромно значение е доколко детето ще бъде отдадено на футбола и родителите как ще го мотивират и как ще се отнасят към неговия тренировъчен режим. Не може аз да давам всичко от себе си, а детето да отсъства от тренировки или да идва рядко.

- Как протича една тренировка?

- Всяка една тренировка има подготвителна, основна и заключителна част. От месец и половина не сме повтаряли тренировка. Подготвям предварително всяка тренировка. Честотата на тренировките е 4 пъти седмично по два часа, при по-големите деца. В тренировката се включват и мотивационни речи, детайлизиране на движенията.

- Налагаш ли им някакъв хранителен режим?

- Да, постоянно им давам напътствия какво да ядат, как да се грижат за тялото и ума си. Да бъдат сериозни, отговорни и съсредоточени в това, което правят - не само на терена, а и извън него. Искам да мотивирам децата да бъдат борбени и да не се огъват пред трудностите. При мен дисциплината е много важна.

- Има и едно момиче , което тренира при теб футбол – 11-годишната Екатерина. Не се ли притесняват родителите да я запишат да тренира този типично мъжки спорт – от травми, от контузии? Пазят ли я момчетата, докато тренирате?

- Не много, но това е добре за нея, защото в конкурентна среда сред момчета, тя израства много по-бързо, отколкото в момичешки отбор.


- Как виждаш това нейно израстване?

- Тренировките, които аз провеждам, са много динамични и изключително плътни. Въз основа на това Екатерина израства много повече, отколкото в момичешка среда. Тук тя е много по-затруднена и излиза от комфортната си зона – да настигне и придобие същите технически и физически умения като момчетата.

- Това възможно ли е, имайки предвид спецификата на момичешката физика?

- Възможно е. Това е практиката и в чужбина – момичетата тренират до 14 г. възраст с момчетата. Делят си съблекалните дори, правят се отделни кабини за момичетата, за да нямат дискомфорт. След 14-15 год. възраст те отиват в женските отбори. Надявам се да има още момичета в моя отбор. В предишния отбор, който водих и беше доста успешен, имахме момиче – тя стигна до националния отбор – Ванеса Стойчева. След това играеше в отбора на НСА, който е най-титулувания в България. Стана 7 пъти шампионка на България и 6 пъти е взела купата на България. Има над 50 мача за нейната възрастова група в Националния отбор.

- Какво предстои за детския футболен отбор – мачове, турнири?

- За момента, искам да компенсирам двегодишните пропуски, най-вече да изградим основата откъм технически умения. Надявам се през м. септември тази година да влезем в първенство и да имаме своите мачове всяка седмица. От септември ще има и мъжки отбор.

- Как оценяваш условията – игрище, пособия и екипировка на децата?

- Децата са много добре екипирани. Екипите им са закупени от община Драгоман. Децата не плащат никакви такси – община Драгоман поема всичко – екипировка, пособия и моята заплата. Това е голяма привилегия и позволява на деца, чиито родители нямат финансовата възможност да плащат такси за тренировки, децата им да спортуват. Имах 2 такива дечица в предишния отбор. Това е голям жест от страна на община Драгоман и трябва да бъде оценен и от децата, и от родителите им. Ако едно дете отиде в София да спортува, месечната такса е между 80 и 90 лв., без да включваме пътя и отделно на 3-4 месеца родителят трябва да закупува екипировка, защото детето трябва да е екипирано и еднакво – като другите.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete