Петък, 3 Май 2024, 21:07

Як сняг в края на април, вижте какво време ни чака

22 Април, 07:09
(1) (0)
Годеч - Новини
Прочетена: 893 0


Краят на април наближава, пролетта вече е тук, но по високите части вали сняг като по средата на зима.

Такава е ситуацията във високите части на планините. Картината в прохода "Петрохан" наподобява зимна идилия, като сняг е покрил и Гинци, Комщица и други високи населени места.
Въпреки това снеговалежите не изненадват особено, защото във високите места те са характерни при пролетните застудявания.

Очаква ни една динамична и по-хладна седмица, с чести циклони и по-студено време. Над 1000-1100 метра надморска височина ще има и от сняг, а между циклоните и слани в Предбалкана и планинските райони. Типично време за края на октомври, но сме април месец. Причината за по-студеното време е арктична въздушна маса, която се е настанила над Централна и Северна Европа. Балканите като цяло ще са на границата между тези две въздушни маси. Преминаващите циклони през полуострова ще засмукват по-студен въздух.

От вторник до края на седмица ни очакват валежи. Причината за лошото време е серия от циклони преминаващи през Балканският полуостров.

Повече слънчеви часове ни очакват в понеделник и петък. Тогава ще имаме и съществени разкъсвания и намаления на облачността.

Още от вторник ще започне ново влошаване на времето и нови валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. Очакват се значителни валежи над Югозападна и Южна България. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

В сряда вятърът ще се ориентира от запад, но валежите ще са на изолирани места. Ще бъде предимно облачно, с временни разкъсвания на облачността.

Минималните температури ще са предимно между 2° и 8°, а максималните - между 13-15°С във вторник и малко по-високи в сряда - до 17-22°.

В четвъртък до обяд ни очаква разкъсана облачност. Около обяд през страната ще премине атмосферно смущение. Очакват се значителни валежи в Западна и Централна България, а до края на деня и над източна. Ще има условия и за гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. През деня температурите ще са между 14-18°С.

Подобряване на времето очакваме в петък. Тогава и вятърът ще отслабне, но понижението на температурите ще продължи. Максималните ще се повишат и ще са между 17-22°С

Подобряване на времето очакваме в събота, а нов средиземноморски циклон ще определя дъждовното време в неделя, като по-значителни ще са явленията в Централна и Източна България.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete