Четвъртък, 16 Май 2024, 09:30

Ясен е избирателния списък във връзка с референдума

13 Декември 2012, 01:01
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1695 0


В Община Своге се проведе работна среща във връзка с националния референдум. Обсъдени бяха конкретни въпроси и казуси с цел създаване на по-добра организация и координация между населените места в общината за провеждането на референдума.
17 декември е крайният срок, в който трябва във всички населени места да бъдат обявени избирателните списъци за предстоящия референдум.
До 12 януари пък трябва да бъдат подадени заявления от гражданите, които ще гласуват по настоящ адрес, а 19 януари е крайният срок, в който ще се приемат заявления за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци.

Избирателен списък на жителите на община Своге, във връзка с провеждането на националния референдум на 23 януари 2013 г.


Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГД ГРАО/ ще осигури на българските граждани чрез страницата си в Интернет възможност да проверяват своите данни в избирателните списъци и да се информират за номера на избирателната си секция и мястото на гласуване и за произвеждането на националния референдум.
По закон ГД ГРАО няма задължение да осигурява алтернативни начини за справки и информиране на гражданите (по телефон, чрез SMS). Тези допълнителни услуги могат да бъдат реализирани при достатъчен финансов и времеви ресурс, след утвърждаване на план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на референдума и определените с нея дейности на дирекцията. Както при произвеждането на избори, така и при произвеждането на референдуми ГД ГРАО има задължението да отпечата избирателните списъци, съставени от общинските администрации по населените места, в които се води регистъра на населението.
Съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление всеки гласоподавател може да подаде до кмета на общината, на района или на кметството заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци, отбелязват от дирекцията. Сроковете по подготовката на референдума, както за ГД ГРАО, така и за всички други институции, ангажирани с референдума, са регламентирани в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Изборния кодекс и Хронограмата за произвеждането на национален референдум на 27 януари 2013 г., приета с Решение на Централната избирателна комисия от 13 ноември, напомнят от дирекцията.
Обявяването и публикуването на избирателните списъци са задължение на кметовете. Това се прави не по-късно от 40 дни преди произвеждането на референдума. Местата, където се обявяват избирателните списъци, се определят от кметовете на общините. Със заповед на кметовете на общини се образуват избирателните секции на територията на общината и утвърждават тяхната номерация и адрес. Заповедта се обявява публично.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete