Събота, 27 Април 2024, 23:51

Явор Гечев, „4 лапи”: Ще кастрираме безплатно и домашни кучета и котки

19 Юли 2016, 14:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1792 17


Община Ботевград и Фондация „Четири лапи” съвместно започнаха кампания по кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране и чипиране на безстопанствени и домашни кучета и котки. За идеята на кампанията и целите, които са поставени, публикуваме позицията на Явор Гечев – ръководител отдел „Комуникации” в „Четири лапи”.
Г-н Гечев, как ще протече кампанията?
За да бъде смислена работата ни трябва да постигнем поне 70 -80 % кастриране на безстопанствени животни, за да можем да кажем, че сме блокирало временно раждаемостта. Такива са методите ни на работа. От тук нататък трябва да се заложи и на идентификация на домашните любимци, за да се блокира изоставянето на тези животни и достъпа им до улицата.
Установеният брой бездомни животни на територията на Ботевград и общината малко или много са на фона на обстановката в страната?
Споменатата бройка е в рамките на нормалното. Това, което е по-притеснително е, че е много малка бройката на кастрираните животни във Ботевград. Това е така, защото досега не е работено активно. Затова бяхме поканени от кмета на общината Иван Гавалюгов, за да може да достигнем висок процент на кастрация и да се ограничи до минимум тяхното възпроизводство на улицата. Разбира се само с една кастрационна кампания няма да решим проблема. При добра воля може да се наложи отново да дойдем в Ботевград.
Нашите работници работят с изключително щадящи медикаменти и самите операции са с много малък разрез. Това позволява бързо възстановяване на кастрираното животно.
На колко всъщност възлизат разходите за кампанията по кастриране?
Община Ботевград покрива разходите за микрочиповете. Тяхната цена е от 5 до 6 лева. От наша страна са поети разходите за заплати на персонала и медикаменти, разходи за гориво за колите, с които се залавят животните. За едноседмичен престой нашите разходи възлизат на около 3 до 4 хил.лв, но това е променлива величина в зависимост от размера на животното. Нашата дейност се финансира изключително от дарители, които повечето са извън страната. Ние пък се стремим максимално целево да харчим парите, за да има ползва не само върху животните, но и за обществеността.
До Вас достигали ли са сигнали за терор върху бездомни кучета от нашия град?
През годините сме получавали сигнали, че назначените в общината хора, при решаване на този проблем са се отнасяли по изключително жесток начин към тях. Имали сме две проверки в периода  от 2009 до 2013 г. Лошото е, че контролният орган – Агенцията по безопасност на храните, въпреки констатираните нарушения е отказвала да издава предписания за тяхното предотвратяване. Няма да коментирам отношението на предишната власт. По най-брутален начин с решаваха нещата. Като си спомним вързаното щъркелче….
Как работите с новата власт по проблема с овладяване на популацията?
Много хубаво и много радващо е, че има промяна в отношението към проблема с бездомните животни. С кмета Гавалюгов водихме няколко пъти разговори, в които търсихме някаква последователност и дългосрочно подобряване на ситуацията.
Вече стъпихте и в Ботевград. Как сте работили с други общини?
От 2008 г „Четири лапи” работи активно за намаляване популацията на безстопанствените животни. Преди това работата ни бе кампанийна. От същата година имаме постоянен екип, който през годините се разраства в страната. Работили сме в над 30 общини. Във Велко Търново вече имаме 4 кампании. Има и такива общини, които ни търсеха да отчетат някаква дейност и после губеха интерес. Много често при смяна на власт се губят контактите. Онези общини , които са инвестирали в дългосрочно решаване на проблема, дали с наша или без наша помощ, са постигнали добри резултати. Там, където се работи целенасочено, като контрол на популацията на домашни кучета и притокът им към улицата е показателно. Успехи има и в по-малки, и в по-големи градове.
Всъщност колко безстопанствени животни сте обработили през годините?
От 2013 г имаме клиника за безстопанствени животни в София, която работи съвместно със Столична община. Над 7 хиляди пациенти са минали за три години, а извън тази бройка сме обработили над 11 хиляди безстопанствени животни от 2008 г насам.
За в бъдеще приютите няма ли да помагат в решаване на проблема?
Лошото е, че се  борим с последиците. Когато едно животно попадне на улицата, ние се грижим то да бъде ваксинирано и обезпаразитено. За животните не е добре да са на улицата. Те трябва да бъдат прибрани и обгрижвани. Приютът е временно решение, защото се запълва капацитетът и животното пак трябва да остане на улицата. Така, че трябва да се работи върху изграждане на отговорно решение от страна на собствениците. Именно заради това на територията на община Ботевград предлагаме и безплатана кастрация на домашни животни, защото сме наясно, че не всеки може да си позволи цената на операцията. Освен това ще бъде поставян и микрочип, защото това вече е изискване на българското законодателство. Капацитетът ни тази седмица е 100 -150 животни да бъдат обработени. При положение, че за Ботевград са около 90 бездомни кучета, ще има възможност за кастрация и на домашни любимци.


Източник: balkanec.bg

Коментари (17)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Юли, 17:15

    Трябваше с кмета да започнете, макар че вече е късно...

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Анонимен 19 Юли, 18:12

    После се кастрирайте и вас, и един етнос има за кастриране, хем и да спестим пари от социалните помощи!!! Абе вие нормални ли сте бе? Харчите пари да им режете макарите, и ги пускате пак на улицата да се спускат на гражданите и децата ни!!!
    :x :x :x

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Юли, 18:51

    Не е така! Има и новини от другите комунисти - влаТко Атанасов от бюрото по труда и якомовите изчадия с 8 номинации за президент!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 19 Юли, 21:08

    Кмета прави много неща за нашия грaд ,но простите глaви сa си прости .Добре ,че още не му е писнaло на човека .

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 19 Юли, 21:43

    Хората са дошли на добра воля и се потят в амбулаторията, а вие неблагодарници, не знаете какво пишете!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 19 Юли, 21:44

    Поздравления г-н Гечев!Много благородно и добре замислена кампания!Дано хората го оценят!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 19 Юли, 22:21

    №5 какво прави кмета.Нищооооо

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: gyza 19 Юли, 23:28

    Следи за писачи по сайтовете, внимавайте тулювски подлоги, ще бъдете тракнати по ай-пи, след това не знам. Ха ха ха

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete