Събота, 26 Октомври 2024, 02:47

Юношите U18 се завръщат в баскетболния елит на Европа!

5 Август, 00:56
(1) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 221 0


След повече от десетилетие България се завръща в баскетболния елит на Европа при юношите U18! Националният ни отбор спечели промоция, след като се пребори за бронзовите медали на Европейското първенство в Дивизия B, което се провежда в Скопие. В малкия финал в зала „Борис Трайковски“ в столицата на Северна Македония тимът ни надви Полша с 85:64.

За последно България бе в елита в тази възраст през 2013 г., когато тогавашният набор завърши 15-и на шампионата в Рига и изпадна.

Селекционерът на тима ни Стойо Чолаков също направи впечатляващо постижение, след като за втора поредна година класира воден от него тим в Дивизия А. През 2023 г. той изведе до медалите и отбора до 16 години, който завърши със среброто на първенството в Питещ, отново с някои от момчетата в настоящия състав.

Срещата започна много оспорвано, като през цялата първа четвърт играта вървеше кош за кош, а след края й баскетболистите на Стойо Чолаков и Даниел Клечков водеха с 26:23. Те продължиха да стрелят с много висока успеваемост от игра и през втория период, докато поляците имаха добър процент единствено при наказателните удари. В резултат на това разликата започна да расте и на почивката нашите вече се откъснаха с 55:38.

Резултатността спадна значително след паузата, но България продължи да поддържа двуцифрен аванс през цялата трета четвърт, след която се оттегли при 69:54. Тимът ни обаче започна лошо последната част, допускайки серия от 2:8, връщайки и надеждите на съперника за нещо повече в мача. Последва обаче светкавичен отговор от българите, които след 11 поредни точки, включително три тройки, и близо шест минути без кош за поляците, отново увеличиха дистанцията и окончателно сложиха точка на спора.

Александър Гавалюгов завърши с 20 точки, 7 борби, 11 асистенции и 6 откраднати топки. Теодор Трифонов записа 18 точки, 7 борби и 5 асистенции. Иван Димитров също бе близо до дабъл-дабъл с 15 точки и 9 борби, Деян Колев има 11 точки и 8 борби, а Даниел Хинков се отчете с 10 точки и 7 борби.

Снимка: ФИБА



Източник: bgbasket.com

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (89)
70% Complete
Не (311)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (104)
70% Complete
Всички са маскари. (166)
70% Complete