Вторник, 7 Май 2024, 06:58

„За” и „против” Вик Асоциацията-София област

27 Март 2016, 13:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3053 37


Значителни инвестиции във ВиК сектора във  Ботевград са правени в периода от 2003 до 2008 г. Това каза Олимпи Кътев, който бе сред присъстващите граждани на общественото обсъждане относно приемането на „ВиК Бебреш” ЕООД в Асоциацията по ВиК-София област. 

„Тогава държавата имаше постъпления и излишъци, които се разпределяха, друг е въпросът как се реализираха”, допълни Кътев. По думите му през последните 5 години няма спечелени пари по проекти в Ботевград за ВиК сектора. Кътев апелира общинското ръководство да договори добри условия за общинското ВиК, включвайки го в Асоцацията по ВиК София област. На второ място той посочи, че в никакъв случай цената на водата не трябва да бъде повишавана и това трябва да залегне като клауза в договора за присъедниянване. На трето място Олимпи Кътев заяви, че ВиК-София област трябва да поеме ангажимент да достави питейна вода в достатъчно количество за гражданите на ботевградска община.
 
Какво ще се случи със служители в общинското дружество, след присъединяването му в Асоциацията? Този въпрос бе засегнат от кмета Гавалюгов. Той обясни, че те ще си запазят работа, но вече като служители на „ВиК София „ЕООД. По думите на Гавалюгов хората се вълнуват много с каква бързина ще се реагира при аварии., тъй като до този момент служителите на водното дружество се справяли бързо. Кметът изрази надежда, че с подмяна на водопровода,авариите драстично ще намалеят.
 
Никола Нитов обясни пред присъстващите, как функционира „ВиК София” ЕООД. То обслужва 21 общини, без Ботевград. Софийска област е разделена на 16 района, в които работят тесните специалисти с цялата техника на ВиК дружеството. При аварии се уведомява кметът и не се иска разрешение от софийското ВиК. Инженерната и счетоводната дейност обаче са съсредоточени в София. „ВиК София” ЕООД е със 100 % държавно участие и не очакваме средства от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, каза Нитов в отговор на Кътев да се търсят средства от Министертството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

В залата се чуха противоречиви мнения, част от тях критични. Д-р Иван Иванов открито изрази възмущението си, че от 8 месеца няма вода в апартаментите от 4 етаж нагоре. Той недоумява, как така при такъв голям язовир, какъвто е Бебреш, хората да нямат вода. „Според мен ВиК не си върши работата и при предишното и при сегашното ръководство. Въпросът с денивелацията във Велико Търново е решен, а при нас където е по-малка, не е”.
 
Общинският съветник Спасен Ценов изказа резерви относно присъединяването на „ВиК Бебреш” към Асоциацията по ВиК, тъй като чул лоши отзиви за мениджмънта на Асоциацията. По думите му Общината нямала как да влияе на ВиК оператора.Това е и неговото притеснение като гражданин, тъй като се позовава на мнения от другите общини. Освен това Ценов подчерта, че в договора, който бе подписан за 15 години на 16 март, липсват конкретни параметри. Като такива посочи, че не се споменава в какъв срок ще се възстановява асфалтовата настилка и как общината може да влияе на решенията на ВиК Асоциацията.
Главен инженер Росица Ставрева от Асоциацията по ВиК- София област обясни, че договорът между Асоциацията и ВиК оператора е рамков и динамичен. Все пак тя призна, че има много неясноти на този етап, които впоследствие обаче ще се изгладят.
 
Общинският съветник Тихомир Найденов пък постави въпроса, как хората ще могат да потърсят отговорност при неизпълнение на Плана на авариите. Инж. Ставрева отговори, че плана ще се разисква и че общините ще могат да влияят на Общото събрание на ВиК оператора. Тя заяви, че в такива случаи се плащат неустойки.
 
Борис Дренов заяви,че средствата, които евентуално биха постъпили по линия на Асоциацията за подмяна на водопровода не са гарантирани. Инж. Ставрева потвърди това и заяви, че „никой не дава гаранции”.  Дренов взриви залата, като заяви, че при липса на вода например 12 часа, поради аварии на водопреносната мрежа, абонатите няма да плащат вода, тъй като често не се изпълняват клаузите по договора.
По думите на Борис Дренов в Наредба № 2 от 22 март 2005г за проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителните системи, е записано какво трябва да бъде налягането на водата. Според него това в Ботевград не се спазва, което дава правото на абонатите да не плащат за услугата доставка на вода. „В общите си условия е записано, че САМО 8 часа могат да те държат без вода поради авария: Ако не се спазват тези условия абоната има право на обезщетения, които обезщетения ще са повече като пари от консумираната вода", каза Дренов. В Чл. 36 от Наредбата е записано, че подаването и отвеждането на вода може да бъде преустановено (спряно частично) или прекратено (спряно напълно) от В и К оператора без предварително уведомяване на потребителите в следните случаи: 1. при отстраняване на аварии по водопроводните и канализационните мрежи в срок до 8 часа, посочи Борис Дренов.
„Ако се спазват условията, няма причина да не се плаща вода. Друг е въпросът, че и до сега водата си е била зле. А аз до ден днешен не съм подписвал общи условия,а  съм абонат от 9 години и никой никога не ми е предоставял такива условия”, обобщи накрая Дренов.
 
 
Михаил Димитров от БСП изрази мнение, че големият отговор на въпроса е, че община Ботевград няма друг начин да реши проблема с остарялата водопреносна мрежа, освен да се включи в Асоциацията. Само така подмяната на ВиК инфраструктурата според него би се случила и то с европейски пари, тъй като държавата не е в състояние да ги отдели тези средства. Според него, и Общината не би могла сама да се справи с подмяната на остарялата ВиК мрежа, тъй като са необходими огромни средства.
 
Два особено актуални въпроса, вълнуващи хората, зададе д-р Веселка Златева, общински съветник от БСП. Първият - след колко години ще постъпят евросредствата, след като „ВиК Бебреш” стане член на Асоциацията по ВиК – София област, за да започне подмяна на ВиК мрежата? Вторият въпрос - ако ботевградското ВиК не се присъедини, ще бъдат ли лишени общините от София област от тези европейски средства?
По този повод коментарът на кмета Иван Гавалюгов бе, че ВиК-тата не участват на конкурентен принцип за получаване на парите.”Те участват с проекти. Най-добрите печелят”, каза Гавалюгов. Той съобщи, че 2,5 млрд лева по ОП „Околна среда” ще се отпускат за всички общини, които са одобрени с проекти за подмяна на ВиК инфраструктурата и са над 10 хил.жители. В София област това 4-5 града. През 2016 г и 2017г ще се правят прединвестиционни проучвания и одобряване на проектите. Финансиране по СМР дейности за подмяна на ВиК ще се извършва от 2018 г, допълни кметът Гавалюгов. По ОП „Развитие на селските райони”, където могат да кандидатстват малките населени места с еквивалент под 2 хил. жители, можем да очакваме първия прием на проектните предложения, каза още кметът. Първата покана е юни 2016 г. Практически през 2017 за селата можем да получим евросредствата, каза кметът, ако сме одобрени, но подчерта все пак, че никой не дава гаранции за това. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (37)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Март, 16:40

    Я пуснете Пелов да видите как ще оюрави и ВиК и циганите и всичко.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Март, 17:34

    az sum da go pusnat za da kontrolira mangalite

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Март, 17:43

    ПЕЛОВ-кмет!!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Март, 17:49

    Пак хора на Клюновете ще управляват водата на цяла Соф. област.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Март, 17:58

    Пелов президент оле оле оле!!!

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Март, 18:00

    Циганите са виновни да фалива ВиК бебреш. Тия не плащат да ги еба в мамата миризлива.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: ЧОЧО 27 Март, 18:19

    Чета в интернет, че като всички общини се включат в това Софийско ВиК дружество, а такива има в цяла България, по директива на Световната банка, ще се дадат на чуждестранна фирма на дългосрочна концесия. Цените на водата ще хвръкнат нагоре до над 8 лева. Жална ни майка! И водата влезна в плановете за затриване на България.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Март, 18:57

    Eдинствено Спасен Ценов от "управляващите" е адекватен! Странно как се е подлъгал да е на страната на милиционерите на кмета...

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 27 Март, 19:05

    Защо се трие че Олимпи е крадец и заграби вецовете не ви ли е срам позор.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete