Понеделник, 29 Април 2024, 18:56

За спешен ремонт на републикански път III-8103 /алтернативния на АМ "Европа"/ настоява община Драгоман и жителите (ВИДЕО)

30 Януари, 16:13
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 2157 2


Огромни дупки, липса на павета, опасен мост покрит с автомобилни гуми, създаващ риск от пропадане. Такова е състоянието /видно и от снимковия материал/ на републикански път III-8103, който представлява алтернативен път на АМ „Европа“ в планинския и участък от гр. Драгоман към ГКПП Калотина, годен да поеме трафика на тежка и специализирана техника.

Нещо повече – визираният пътен участък е със стратегическо значение за националната сигурност на България, неделима част от републиканската пътна мрежа и безопасността на Трансевропейската пътна мрежа.

По протежение на участъка е предвидено изграждането на скоростна отсечка на железопътния участък София-Драгоман-границата със Сърбия, като част от връзката на Европа с Мала Азия. При строителните дейности ще е необходим като основен и единствен път за реализацията на проекта.

Защо пътят е в това състояние и кой трябва да го ремонтира?

Кадастрално-административната информационна система показва, че пътят е публична държавна собственост и следва да се поддържа от АПИ.
Пътят е посочен в списъка на републиканските пътища от 19.03.2019 г. От официалната информация от Министерство на земеделието и храните, както и от регистъра на земеделските земи също става ясно, че пътят е държавна собственост.

АПИ обаче твърди, в поредица от официални отговори до община Драгоман, че пътният участък е общински и следва да се поддържа от община Драгоман. Вече повече от 6 месеца общината се опитва да докаже очевидното и да убеди държавата да се погрижи за собствеността си.

Във връзка с лошото състояние на републикански път III-8103, както и петицията от собственици на имоти в дефилето между Драгоман и Калотина, местност „Дервен“, на провелото се заседание на ОбС Драгоман на 26-ти януари 2024 г., общинските съветници с пълно мнозинство гласуваха следната Декларация:

ДЕКЛАРАЦИЯ
на Общински съвет – Драгоман, относно ремонт и снегопочистване на пътен участък Драгоман – Дервен – Калотина, към републикански път III-8103 /Ок.п. София-Петрохан/ - Цръклевци – Василовци – Мало Малово – Раяновци – Големо Малово /Драгоман – Калотина/
На основание чл. 21 от ЗМСМА и с оглед компрометираното състояние на горепосочения път, който представлява публична държавна собственост и алтернативен път на АМ Европа, както и в интерес на населението на община Драгоман, което основателно негодува и протестира заради невъзможността да се придвижва безпрепятствено, ОбС Драгоман декларира следната позиция:

Настояваме да бъде ремонтиран пътен участък Драгоман – Дервен – Калотина, към републикански път III-8103 /Ок.п. София-Петрохан/ - Цръклевци – Василовци – Мало Малово – Раяновци – Големо Малово /Драгоман – Калотина/ от собственика – Република България, чрез АПИ, като същата се ангажира и със зимното почистване и поддържане на участъка.

Общински съвет Драгоман заявява готовност за съдействие при извършването на всички необходими действия за ремонтирането на визирания пътен участък. Особено важно е да отбележим, че компрометираното му състояние създава риск за живота и здравето на хората, които внесоха подписка в община Драгоман с Вх. № 94-00565/03.08.2023 и дадоха гласност на проблема в националните медии /Сутрешен блок на Би Ти Ви – 11.01.2024 г. – „Докато някои се канят да стъпят на Марс, в Драгоман нямат нормален път“./

Уверени сме в доброто сътрудничество и взаимодействие между държавната и местната власт в името на разрешаването на важни и неотложни обществени проблеми.

ОбС – Драгоман

Декларацията е изпратена до МРРБ, МФ, МС и Върховна административна прокуратура /за безстопанственост от страна на държавата/.

На сесията присъстваха и засегнатите собственици на имоти, които бяха внесли подписка в община Драгоман през август 2023 г. с искане за „отремонтиране на компрометираните участъци от паважния път и неговото текущо поддържане“.

Юристът на община Драгоман – Иво Миланов, обясни, че община Драгоман не може да ремонтира път, който не е собственост на общината, а на държавата, тъй като това ще бъде самоуправство от страна на общината и би имало сериозни правни последици.

Очаквайте продължение на темата!

Видеоматериал от сесията на ОбС Драгоман може да гледате тук:







Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Януари, 21:11

    А пътя Драгоман мина Бели брег кога ще бъде завършен?

  • Отговори (1) (3)
    2. добавен от: Анонимен 31 Януари, 08:35

    Ами,ако искате и писти да ви направят като в формула 1 та да може да се състезавате.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete