Понеделник, 27 Май 2024, 06:47

Заключителна среща по програма "Ромакт" отчете постигнатите резултати

25 Февруари 2019, 12:40
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2871 10


Община Ботевград успешно изпълни всички 4 стъпки от процеса по програма ROMACT. В тази връзка бе организирана заключителна среща за обобщаване на постигнатите резултати и обсъждане на устойчивостта на подхода на програмата. Тя се състоя на 22 февруари , от 11ч.

На заключителната среща присъстваха представители на oбщинската администрация, ромски активисти на Местната активна група (МАГ), членове на oбщинската работна група в община Бoтевград, както и представители на националния екип на програма ROMACT.

Срещата беше открита от Борис Борисов, зам. кмет и координатор на Общинската Работна Група.

Участниците споделиха някои от по-съществените постиженията на Общината в рамките на програма „ROMACT”, като:
- Създадена бе МАГ, като представител на ромската общност и като равноправен партньор на местните власти;
- Създадена бе Общинска работна група с представители на всички местни институции и учреждения;
- Актуализиран бе общински План за Интеграция на Ромите (ОПИР) за периода 2018– 2020, одобрен с решение N 121 на ОС - Ботевград от 29.05.2018 и базиран изцяло на предложенията на представителите на местната ромска общност;
- Разработена концепция за социално-икономическо включване и подадено пълно проектно предложение на стойност 830 000 лева/424 091 евро по интегрираната процедура на ОПРЧР и ОПНОИР - “Образование и заетост- за бъдещето на местната общност в Ботевград”;
- Проекти, които бяха подадени с подкрепата на експерт по програма „РОМАКТ”, бяха одобрени: “Пъстри мечти” на стойност 20 000 лева за детска градина “Детелина” в с.Врачеш и “Адаптация и изпълнение на социални иновации за заетост на маргинализирани групи” чрез обществени поръчки на стойност 167 000 лева по ОП “Транснационално сътрудничество”.
- На базата на списъка с приоритети, съставен от МАГ, общината успя да намери начин да намали с 50% таксите за детска градина за 2-4 годишните деца, а за 5-6 годишните деца посещението на детска градина е безплатно;
- След оценка на нуждите и обсъждания между МАГ и Община Ботевград, бяха назначени 6 образователни медиатори и 6 охранители в училищата на територията на общината. Част от средствата за работните заплати бяха осигурени от общинския бюджет, а останалите средства са от МОН.
- Разрешени бяха краткосрочни проблеми: изградена нова улица в махала Манастирица в с.Трудовец със средства от общинския бюджет, изградена детска и спортна площадка в Ботевград в район с компактно ромско население на стойност 60 000 лева, отново осигурени от общината.
- Развитие на капацитета на представители на местната власт чрез следните обучения: “Социално включване на маргинализираните групи на местно ниво”, „Подходи за работа в и с ромска общност“ и други;
- Развитие на компетенциите на МАГ чрез обучения по следните теми: “Дефиниране на нужди и приоритети на ромската общност”, “Проектно планиране”, “Наблюдение и оценка на изпълнението на ОПИР” и др.;
- МАГ регистрираха НПО, наречено “МАГ - Ботевград” с цел да продължат, започнатото от програма “РОМАКТ” и да гарантират устойчивостта на сътрудничеството с местните власти и с местната общественост.
Срещата завърши с дискусия за ползите от програмата. Всички представители на местните институции и на местната ромска общност изразиха изключително задоволство от участието на община Ботевград в програма “РОМАКТ”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

 • Отговори (7) (2)
  1. добавен от: Анонимен 25 Февруари, 14:26

  Докога???????

  • (8) (1)
   1. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 00:12

   Абсолютни глупости.Проекти, реализации, роми,мигове и стари муцуни.Едни оплозотворени пари по програми и мили очи пред ромите преди избори.

  • (2) (1)
   2. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 06:58

   Ето така се купуват гласове за изборите от Вуйчо Ваньо

  • 3.

   Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 4.

   Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (16) (2)
  2. добавен от: Mihail 25 Февруари, 14:34

  Нищо не споменавате за Ромската престъпност в общината???Това как ще интегрирате „РОМАКТ” ???? Как ще се усвоят дадените парит???

 • Отговори (8) (4)
  3. добавен от: Анонимен 25 Февруари, 22:40

  Нали идват избори и Гавалюгов, и сие започват подмазване на твърдия електорат.
  Намаляват такси за детски градини циганета, изграждат им спортни площадки. Прокарват им улици.
  А никой не пита има ли положителен резултат от мерките, или просто се наливат вода в пробита кофа.

 • Отговори (6) (1)
  4. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 09:14

  Събраха всичкото мангал пред 10 блок в Севера...

 • Отговори (7) (1)
  5. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 11:41

  За какви "роми" става на въпрос, това са цигани! Питайте някой от тях, какви задължения имат - едва ли ще получите отговор. Но ако ги питате за правата им, ще изредят един куп неща. Най добрата интеграция - на с.....н!

 • 6.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

Анкета » коментари (0)

Ще успее ли Балкан да спечели титлата в НБЛ?

отговори
Да (31)
70% Complete
Не (18)
70% Complete
Ще бъде много трудно (8)
70% Complete
Не знам (4)
70% Complete