Петък, 26 Април 2024, 13:09

Зам.-министърът на околната среда на посещение в Драгоман

2 Февруари 2022, 20:36
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 960 0


Зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев проведе работна среща с кмета на Драгоман Андрей Иванов и зам.-кметовете Емилия Милушева и Лидия Банкова. Срещата е иницирана от директора на РИОСВ София - Ирена Петкова и експерти от Регионалната инспекция по околна среда.

Неслучайно срещата се състоя на 2-ри февруари - Световният ден на влажните зони, изключително богати на биологично разнообразие. Именно такава е Драгоманското блато - най-голямата естествена карстова влажна зона в България с големината на 480 футболни игрища; дом на редки растителни и животински видове (256 вида птици, 23 вида бозайници, 9 вида земноводни и др.)
Поводът за срещата - години наред Драгоман очаква финансиране на Общински проект за изграждането на туристическа инфраструктура, за да може Драгоманското блато да бъде достъпно за туристи.

Проектът, чиято стойност е около 800 хил. лв. е преминал всички съгласувателни процедури и има издадено разрешение за поставянето на съоръженията (кули за наблюдение на птиците, павилиони, информационни табели, мостове и т.н).

"Драгоманското блато не може да се разглежда само по себе си, а комплексно с влажни зони Раяновци, които са в непосредствена близост и с планината Чепън, откъдето се разкрива прекрасна панорама отвисоко към Драгоманското блато. Длъжни сме обаче да се съобразим, че това не е туристическа атракция тип "Дисниленд" и трябва да се посещава щадящо за флората и фауната. Надявам се, че държавата ще припознае Драгоманското блато като обект с национално значение и ще финансира проекта за превръщането му в туристически обект.
Убеден съм, че трябва да направим всичко възможно, за да възстановим връзката на човека с природата, от която толкова сме се откъснали."

Това заяви кметът по време на срещата, на която подробно бе представен проекта за Драгоманското блато. Освен зам.-министърът на околната среда и водите - Тома Белев, на срещата присъстваха още: директорът на РИОСВ-София - Ирена Петкова, експерти от РИОСВ, Петко Цветков - Сдружение за дива природа "Балкани", хидробиологът Иван Христов - WWF България и др.

Зам.-министърът Тома Белев пое ангажимента, че ще съдейства за реализацията на проекта.
На официалната страница на МОСВ е публикувано становището на Секретариата на Рамсарската конвенция, че Драгоманското блато е влажна зона с международно значение.

Остава да се намери финансиране за този природен феномен, който ще привлече множество любители на природата и ще превърне Драгоман в привлекателно място за екотуризъм.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete