Неделя, 19 Май 2024, 05:53

Зам.ректорът на ТУ, отговарящ за ПГ по КТС: "Трябва да чуем бизнеса"

11 Октомври 2014, 07:18
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2026 4


„Най-добре инвестираните пари са тези в научните изследвания и в ангажирането на университетските преподаватели и учители, защото те са база за проектно
обучение на ученици и студенти, което от своя страна ще даде възможност за квалификацията им в област, която им е интересна”. Това каза проф. Веско Панов- зам.ректор на Технически университет, който отговаря пред всички обществени звена за ПГ по КТС-Правец по време на срещата на министър Румяна Коларова с учителския колектив на училището вчера. Повод за изказването му бе поставената дискусия от министърката за ефективността на образованието в професионалните гимназии и степента на квалификация на учениците и преподавателите, поставяйки в перспектива реализацията на кадрите спрямо изискванията на бизнеса. В тази връзка проф. Панов подчерта значимостта на взаимовръзката на училището с бизнеса, като задължителен елемент в бъдещата работа на двете образователни институции.
 
„Когато става въпрос за бизнеса, ние наистина трябва да чуем бизнеса. Но той не участва само на изхода на учебното заведение. Той не чака някой да му възпроизведе качествен ученик или студент и той като отделна тухличка да влезе в сградата. Това няма как повече да се случи”, посочи зам.ректорът и приведе с пример, как би се постигнал успех по линия на възпроизвеждане на кадри за бизнеса. Професорът подчерта предимствата на практика, довела до резултати в обучението, свързана със случаи, когато ученици или студенти дискутират по дадена тема без участието на преподавател. „Тогава резултатите са съвсем различни, на първо място защото най-добрия начин да научиш нещо е от свой приятел или колега”, категоричен бе зам.ректорът.
 
Проф. Веско Панов сподели основните насоки, по които Технически университет-София работи, за да приведе в действие мотивацията на студентите към усъвършенстване и тясна специализация. По думите му в Технически университет по ОП”Развитие на човешките ресурси” е направен проект за стратегия на университета, в който ПГ по КТС - Правец е включен като ключов партньор и основен изпълнител.„ По тази стратегия подходихме научно, за да се изгради методика, за да е ясно в каква посока се движи университета и училището паралелно. Тя ще задължи ръководството на ПГ по КТС също да изгради подобна стратегия, за д а е ясно, кое приоритетно ще се развива в училището. Университетът и министерството няма да финансират дейности на парче”, заяви проф.Панов. Освен това той съобщи, че в ТУ е направена програма за управление на трудовите постижения, която в началото на всяка година ще поставя конкретни задачи на всеки един от студентите и те ще бъдат оценявани, както по лични качества, така и в участието за постигане на целите на Технически университет. Студентите няма да получават заплати, а вместо това ще получават определено ниво на рейтинг. Проф. Попов призна, че ПГ по КТС върви по възходяща скала доста добре, което обаче не означавало, че това е повод да се спре дотук.
 
Не на последно място професорът заяви, че в Технически университет работи система за оценка на качеството на обучение и научните изследвания, с помощта на която става ясно, къде стои образователната институция. По този повод министър Коларова коментира, че в сравнение с редица страни, където преквалификацията на преподаватели се осъществява на всеки 6  месеца, най-много на 18, то в България това се прави на 18 години. По тази причина тя даде оценка, че у нас липсва система за преквалификация и това ще бъде една от големите мерки на Министерството на образованието. Министър Коларова посочи, че в тази връзка сътрудничеството на ПГ по КТС с Технически университет е уникално.
 
В края на срещата преподаватели поставиха актуални въпроси към доц. Румяна Коларова. Валери Петров - преподавател по „Периферни устройства” в професионалната гимназия попита на кое място в Европа се нарежда България по линия на заделяне на бюджетни средства за образование. Министър Коларова, отговори, че в цяла Европа положението е негативно. Тя заяви, че като министър се е наложило да ореже пари за наука и това са 11 млн.лв , които МОН нямало да усвои.
 
Зам.директорът на учебното заведение Радка Йорданова постави въпрос относно актуализирането на учебните програми. Тя приведе в пример случаи, в които по различни предмети се изучава едно и също учебно съдържание. Министърката заяви, че статуквото не е променяно от десетилетия, но не се ангажира да определи срок, в който ще се работи в обратна посока-за промяната му. „Трябва да има Правителство и Парламент, за да тръгнат някакви законодателни промени в това отношение”, каза тя и в тази връзка подчерта, че е необходимо училищата да се преборят с издателствата.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ot monaco 11 Октомври, 12:42

    Ne moje da podrajavash i da imitirash desnite aristokrati,a da si v BSP i lqva partiq.tovae pol.shizofreniq i falsh.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 13:02

    какъв бизнес в България бре другари, има посткомунистическа Мафия и Олигархия

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Септември, 18:00

    :D

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Стоян Гишин 14 Май, 13:09

    Ректорът на ТУ-София, да отговори колко патента и полезни модели на НИВО TRL 7, 8, 9 през последните 3 години да СЪЗДАЛИ и ПРЕДЛОЖИЛИ на БИЗНЕСА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ЕС, АЗИЯ, САЩ и ДРУГИ- отговорът е ЗЕРО.....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete