Петък, 26 Април 2024, 02:20

Започна Фестивалът на маскарадните игри в гр. Елин Пелин (ВИДЕО)

26 Февруари 2022, 17:48
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1137 0


С дефилир на кукерските групи започна 6-то издание на Националния фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“, чийто домакин е гр. Елин Пелин.

22 групи от цялата страна и 1200 участници представят своите костюми и маскарадни игри на градския стадион „Левски“ през двата почивни дни – 26-ти и 27-ми февруари.
В съботния ден участие във фестивала взеха 13 групи, а останалите 9 ще се изявят в неделя.
В продължение на два дни Елин Пелин ще бъде под звуците на чанове, хлопки и звонци. Два дни жителите и гостите ще се насладят на многообразието и красотата на маски и костюми на кукери, сурвакари, бабугери, джамали от различни етнографски области на България – пазители на древната традиция за прогонване на злите сили. Фестивалът има конкурсен характер.Тричленно жури ще определи наградите според няколко критерия, сред които: представяне на моменти от обичая; вярна реконструкция на маски и костюми; артистичност; най-добро цялостно представяне. Председател на журито е доц. д-р Вихра Баева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН; гл. ас. д-р Милена Любенова - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН – член на журито и Илияна Найденова – автор и водещ на ТВ поредицата „Фолклорът“ – изследовател на фолклорните традиции на Елинпелинския край.
Изключително впечатление със своята внушителност и майсторска изработка направиха костюмите на групите от с.Садовик, общ. Брезник, с.Черна гора, общ. Перник, от с. Лесново, общ. Елин Пелин, Кукерско сдружение „Тунджа“, с. Александрово, общ. Павел Баня.
Фестивалът бе открит официално от зам.-кмета на община Елин Пелин – Райничка Николова, която приветства участниците и гостите, а Шопски ансамбъл „Ради Радев“ показа красотата и ритъма на шопските танци.
През двата дни от фестивала има щандове, от които може да закупите различни сувенири изобразяващи кукерски маски.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete