Понеделник, 29 Април 2024, 06:49

Започнаха проверки на търговските обекти за риба

2 Декември 2014, 11:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1581 0


От 1 декември до 8 декември се провеждат засилени проверки на магазините за риба и рибни продукти. На проверки по магазините задължително ходят в екип по двама инспектори от Софийска областна дирекция.
Инспекторите ще работят от 8 до 22 часа. За почивните дни и уикендите пък ще има дежурни екипи. Сигнали може да се подават онлайн или на горещия телефон на агенцията 0700 122 99.

Трайността на една охладена риба, която се съхранява в температури между 1 до 5 е не повече от две денонощия. Друго изискване е задължително продаваната риба да бъде положена в лед, равняващ се на 100% спрямо тежестта на рибата.
„Ледът трябва да се разпределя на пластове. Отдолу трябва да бъде около 35%, по средата, може би, около 25% и отгоре 40%. Глобите, ако бъдат открити нарушение в обектите по закона за храните са санкциите между 500 лева до 10 000 лева в зависимост от нарушението.

БАБХ започва проверки, които Агенцията предприема от вчера – 1 декември до първите дни на следващата година. Целта на проверките е да се осигурят спокойствието и сигурността на потребителя по празниците.  Първи ще бъдат проверени тържищата, пазарите и заведенията за обществено хранене с цел установяване качеството на рибата, към която ще има засилен потребителски интерес и консумация по Никулден. Следват установяване сигурността и условията за хигиена и съхранение на хранителните продукти и обработката им в заведенията за обществено хранене, непосредствено  преди студентския празник и разбира се, готовността за безопасно и спокойно посрещане на коледните и новогодишни празници.

През следващата година проверките ще продължат предвид множеството християнски празници в които също се наблюдава завишено потребление на стоки и услуги под наблюдението и контрола на БАБХ.
За изминалата година до момента са извършени 188 884 проверки /с почти 30% по малко от изминалата година/в резултат обаче са възбранени и конфискувани над 167 523 килограма храни /два пъти повече в сравнение с 2013 година/. Цифрите недвусмислено сочат завишената ефективност на Агенцията. Затворените обекти са  с над 20 % повече от предходната година. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete