Неделя, 8 Септември 2024, 04:05

Започва изплащането на осъвременените пенсии

8 Юли, 09:23
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 902 1


Започва изплащането на осъвременените пенсии за месец юли. Пенсионерите, които получават своите средства по банков път, ще видят преведените суми още днес. За тези, които получават пенсиите си от пощенските станции, изплащането ще бъде по график до 22 юли.

Пенсионерите с Персонален Идентификационен Код (ПИК) на НОИ или НАП, както и тези с електронен подпис, вече имат достъп до разпорежданията за новите си пенсии на сайта на Националния осигурителен институт (НОИ). Останалите пенсионери могат да получат разпорежданията при поискване, като заявлението се подава чрез портала за е-услуги на НОИ. За целта трябва да се избере услуга №3399 „Връчване на разпореждане за извършено служебно осъвременяване, преизчисляване или определяне на нов размер на пенсия/и при поискване от лицето“.

Заявеният документ може да се получи на място в съответното териториално поделение на НОИ, чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка или като електронен документ чрез Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление. Срокът за обжалване започва да тече от датата на връчването.

От 1 юли влизат в сила следните увеличения:

- Всички трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г., се увеличават с 11%. Пенсионерите, чиито пенсии надхвърлят законово установения максимален размер от 3400 лв., няма да получат допълнително увеличение, тъй като техните пенсии вече са на максималния размер. Пенсионерите с пенсии, отпуснати през 2024 г., също няма да получат увеличение сега, тъй като техните пенсии ще бъдат осъвременени от 1 юли следващата година.

- От 1 юли 2024 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще бъде 580,57 лв. Минималният размер на другите видове пенсии, свързани с трудова дейност (инвалидни, наследствени), ще се определя като процент от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

- Вдовишката добавка вече е 30% от пенсията на починалия съпруг/съпруга, като и тя ще бъде осъвременена с 11%.

- Социалната пенсия за старост е 307,07 лв. Това увеличение ще се отрази на множество други пенсии и добавки, чиито размери са обвързани със социалната пенсия за старост, включително военноинвалидните и гражданскоинвалидните пенсии, персоналните пенсии, добавката за чужда помощ и други.

Тези промени целят да подобрят финансовото състояние на пенсионерите и да осигурят по-голяма стабилност в системата за социално осигуряване.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Юли, 18:00

    Пенсиите не са осъвременени,само индексирани по правилата за инфлация и среден осигурителен доход.Ако променят коефициента за изчисляване,тогава ще са осъвременени.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete